By 18 Novembra, 2012

Važnost celera u ishrani

U svakoj zemlji postoji lekovito bilje pomoću koga su razni narodi pokušavali da leče najučestalije tegobe i nemoći. Tako je u zemljama Dalekog istoka koren ginseng postao čuven.

I Evropa poseduje svoj »ginseng« koji je u stanju da olakša tegobe koje se pojavljuju u najširim slojevima stanovništva. Prekomernom i pogrešnom ishranom povećava se kiselost u krvi, nastupaju različiti poremećaji u metabolizmu, a mnoge štetne materije godinama se talože u organizmu. Takvo stanje uslovljava pojavu oboljenja kao što su reuma, giht, artritis, artroza, alergije, ekcemi, teškoće sa bubrezima i bešikom itd.

Zato je veoma dobro poznavati biljku koja je u stanju da spreči ili olakša tegobe izazvane takvim poremećajima.

Takvo izuzetno dejstvo ima evropski ginseng – CELER.

Svako ko u bilo kakvom obliku uzima celer bilo kao sok ili sirov poboljšava zdravlje svoga organizma. Naročito je dobro upotrebljavati sok od celera s ciljem da se otklone štetne materije, izbaci suvišna voda, a organizam oslobodi štetnih sastojaka, otrova i različmtih otpadnih materija. Osim toga ovakva primena soka od celera deluje bazno i zato se nalazi u službi prevencije od pojave reume, gihta i artritisa. Celer pospešuje funkciju bubrega, pa se otpadni proizvodi iz procesa razmene materija brže i uspešnije izbacuju iz organizma i uklanja opasnost od stvaranja kamena u bubregu.

Ovakva upotreba celera, te skromne i svima dostupne biljke, vidno će doprineti da se bolje i krepkije osećamo. Koren celera u našoj bašti je ništa drugo do »pravi ginseng«, ne samo zato što su im koreni slični, već zato što je celer u stanju da olakša i spreči pojavu mnogih tegoba.

Zato pre svakog jela, treba uzeti jednu malu čašu soka od celera i ubrzo će se osetiti njegovo blagotvorno dejstvo.

Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com