By 15 Novembra, 2012

Prirodni izvor vitamina b6

Prirodni izvori ovoga vitamina veoma su bogati, tako da bez mnogo muka svoju ishranu možemo učiniti razumnom i zdravom. Najvi – še vitamina B6 nalazi se u kvascu, klicama žitarica u mekinjama od pirinča i pšenice, bostanu, melasi od repe, žumancetu, ribi i u svakom zelenom povrću i salati. Za održavanje zdravlja potrebno nam je dnevno samo dva do četiri miligrama ovoga vitamina.

Međutim, za trudnice i dojilje sasvim je prirodno da se ova potreba povećava. Oni koji svojom hranom unose velike količine belančevina, potrebno je da unose i više vitamina B6. Kod dojenčadi i male dece može se pojaviti nedostatak ovoga vitamina i zato ga treba dodati u količinama koje odredi lekar.

Na kraju moramo istaći još jednu značajnu činjenicu. Istraživanja su pokazala da žene koje su godinama redovno uzimale antibebi pilule uglavnom pate od smanjenja vitamina B6. Pilule doprinose da se ovaj vitamin preko mokraće izlučuje u većim količinama. Tako može da se pojavi opasan nedostatak ove životno veoma važne i delotvorne materije.

Posledice se mogu pojaviti kao poremećaj u metabolizmu, zatim kao funkcionalne smetnje u radu jetre, nervnog sistema i kože. Osim ove pojave može se zapaziti i osetno smanjenje gvožđa, i zato u svakom slučaju treba obazrivo postupati i usko sarađivati sa lekarom.

Posted in: Vitamini

Comments are closed.

shared on wplocker.com