By 14 Novembra, 2012

Kako sprečiti pojavu raka dojke?

Nažalost, stručnjaci još uvek nisu otkrili prave uzročnike raka dojke. Postoji teorija da je rak dojke povezan sa nivoom hormona estrogena u organizmu žene. Žene danas ranije dobijaju menstruaciju, što znači da su duže plodne, ali i sve kasnije dobijaju prvo dete i imaju manje dece, a što utiče na nivo estrogena. Neki stručnjaci povezuju sve veću stopu učestalosti raka dojke sa upotrebom pilula za kontracepciju, kao i sa veštačkom oplodnjom.

Postoji mišljenje da je rak dojke povezan i sa ishranom bopatom mastima, lišene dovoljne količine prehrambenih vlakana. Smatra se da ishrana bogata sojom, koja je bogat izvor biljnih estrogena, smanjuje rizik od dobijanja raka dojke. Zato su u Americi sve popularniji razni proizvodi od soje, kao što su sojino mleko, sir (tofu) i drugi. Međutim, do sada naučno još ništa nije u potpunosti potvrđeno.

Heart framing on woman chest with pink badge

Međutim, ono što može poslužiti kao opšta preventiva jeste redovno obavljanje pregleda dojki, uravnotežena i zdrava ishrana, rekreacija i odmor. Na ovaj način, pojačavajući imunitet i kondiciju organizma, organizam će biti jači i spremniji da se bori sa mnogim poremećajima, pa i sa pojavom raka dojke.

Tags:, , , , , ,
Posted in: Rak

Comments are closed.

shared on wplocker.com