By 13 Novembra, 2012

Nedostatak vitamina B3

Najdelotvornije sredstvo protiv pelagre »oboljenja siromašnih« je B – vitamin – amid nikotinske kiseline (B2). To sredstvo su nazvali prema imenu koje se upotrebljava u SAD — preventivni pelagra faktor skraćeno PP – faktor. To saznanje da je određena bolest nastala usled nedostatka nekog potrebnog elementa nije bilo novo, ali tek 1937. Godine Konrad Elvejhem otkrio je, vršeći oglede na kokoškama, lekovito dejstvo nikotinske kiseline, odnosno dejstvo njenog amida. Nikotinska kiselina bila je već dugo poznata u fotohemijskoj industriji, ali je otkriće njenog terapeutskog delovanja bilo prava senzacija. Elvejhem je svoje novo otkriće isprobao na psima obolelim od pelagre. Pošto su ogledni psi vrlo brzo ozdravili, na molbu istraživača dva lekara primenili su ovu supstancu u procesu lečenja ljudi. Dejstvo je bilo iznenađujuće. Za kratko vreme nestali su svi znaci bolesti kao i duševna smetenost; znak koji govori o poodmakloj fazi bolesti.

Već sam naziv bolesti ukazuje na njenu osnovnu karakteristiku na grubu kožu. U Italiji je nazivaju oboljenje ruža, zato što se na koži stvaraju zapaljenja koja su slična ruži. Bolest potiče od jednolične ishrane što pod takvim okolnostima može da dovede do potpunog nedostatka određenih korisnih i hranljivih sastojaka. To se u svoj oštrini pokazalo 1915. Godine u južnim državama SAD u kojima je izbila epidemija pelagre i odnela 11. 000 života. Slične pojave zabeležene su 1937. I 1938. Godine u španskom građanskom ratu, zatim od 1941. Do 1943. Godine u Grčkoj, koju su zaposele nemačke trupe, kao i kod velikog broja ratnih zaroblje – nika i u logorima interniraca u istočnoj Aziji za vreme drugog svetskog rata.

Kako se ispoljava nedostatak vitamina

Kada je ljudski organizam nedovoljno snabdeven vitaminima, to može da se objasni ovim razlozima: prvo, usled nedovoljno unesene količine, drugo, nedovoljne resorpcije usled poremećaja želudačno – crevnog trakta i treće, poremećaja u iskorišćavanju vitamina prilikom razmene materija. Posledice se mogu odmah uočiti, zato na njih treba obratiti pažnju i učiniti sve da se nadoknade nedostaci tim pre što usled nedostatka vitamina iz B – grupe mogu da nastupe teška oštećenja centralnog nervnog sistema. Neposredne posledice ogledaju se u depresivnom raspoloženju, smanjenju radne sposobnosti, iznurenosti usled nesanice i na kraju kod potpunog nedostatka amida nikotinske kiseline teški duševni poremećaji. Za funkciju mozga pravilna ishrana ima odsudnu važnost. Dovoljno unošenje amida nikotinske kiseline omogućava vrlo brzo savladavanje duševnih poremećaja uslovljenih pojavom pelagre.

Simptomi nedostatka vitamina mogu da se ispolje i u radu organa za varenje i to kao zapaljenje sluzokože usta i ždrela, nedostatak apetita, povraćanje, proliv, nepodnošenje izvesne hrane i poremećaji u radu jetre. Sva ova pomenuta stanja govore o nedovoljnom unošenju nikotinske kiseline. Kada je u pitanju astma, angina pektoris i poremećaji perifernih nervnih sudova vitamin B2 donosi olakšanje, pa čak i poboljšanje, jer svojim delovanjem izaziva širenje krvnih sudova.

Za dnevne potrebe dovoljno je ukupno oko 20 mg, dok u specifičnim slučajevima mora da se obezbedi i veća količina. Vitamin Bz u prirodi je vrlo široko rasprostranjen, pa u skladu sa tim i ne treba da se pojavi nikakav njegov nedostatak.

Posted in: Vitamini

Comments are closed.

shared on wplocker.com