By 13 Novembra, 2012

Ljubav roditelja prema deci

Brojni antropološki podaci govorenam da ljudi u različitim kulturama imaju različite običaje i oblike ponašanja. Međutim, u svim tim različitim kulturama potrebe dece su iste.

Kada se dete rodi, ono je najbespomoćnije biće na ovom svetu. Da bi preživelo, potreban mu je neko ko će ga negovati, čuvati, hraniti i voleti. Prirodno, majka je ta koja u sebi nosi i dete i ljubav, ali i potrebu da bude dobra majka. Kasnije ona donosi dete pred oca da zajedno s njim u krugu svog toplog doma dele radosti i brige roditeljstva.

Na koji način dete prima poruke ljubavi? Kada će ono shvatiti da je voljeno? Odgovor je: kada ga nahranimo, presvučemo, zagrlimo… Dakle, kada zadovoljimo njegove potrebe.

Jezik ljubavi dete uči od samog početka svog života. Ono ljubav prepoznaje u hrani koju prima, u čistom i udobnom odevanju, u dodiru, glasu, pogledu, zagrljaju.

Kako deca rastu, potreba za, ljubavlju kao da raste zajedno s njima, postaje složenijom, sve potrebnijom. Mnogi roditelji su zbunjeni kada njihova deca na ljubav počinju odgovarati prkosom, neposlušnošću, zbunjeni su jer ne prepoznaju jednu novu potrebu u dečjem razvoju, potrebu za samostalnošću, odrastanjem, nezavisnošću. Prepoznajemo je s prvim koracima koje dete načini. Ono se za trenutak odvoji od nas, ali se vrlo brzo opet vraća u sigurne ruke. U očima deteta zapažamo sjaj i radost. Kako je lepo kad se imaš kome vratiti kad god osetiš da si sam.

Ističem da potreba za ljubavlju i potreba za nezavisnošću. Uporedo rastu zajedno s detetom. Što je starije, ove potrebe su veće, i ono na različite načine to iskazuje. Neki roditelji to nazivaju drskošću, nezahvalnošću, pa kad im se dete vrati, umesto da mu pruže ljubav i zaštitu, oni postaju agresivni, ljutiti. Oni nemaju nikakvu želju da mu pokažu ljubav, premda je dete došlo baš po ljubav, jer se emotivno ispraznilo u hladnom svetu.

Deca se međusobno razlikuju, pa čak i identični blizanci prema strukturi svoje ličnosti nisu potpuno isti. Oblici ponašanja dece takođe su različiti. Ali bez obzira kakva su nam deca i kako se ponašala, roditeljska ljuoav uvek mora biti na visini. To ne znači da ćemo dozvoliti svaki oblik ponašanja. Ali to znači da ćemo voleti dete takvo kakvo

Posted in: Deca i porodica

Comments are closed.

shared on wplocker.com