By 13 Novembra, 2012

Kako se leči rak dojke?

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi nastanka, postoji više metoda za njegovo lečenje. Koja će se metoda primeniti zavisi od položaja i veličine površine zahvaćene bolešću.

Metode lečenja mogu se podeliti u tri grupe:

(1) hirurške metode
(2) terapija zračenjem
(3) hemoterapija i hormonalna terapija.

Prve dve grupe lečenja uništavaju i uklanjaju ćelije raka koje se nalaze u samom tkivu dojke, a treća grupa lečenja uništava ćelije raka koje su se možda proširile po celom organizmu.

Kako-se-leci-rak-dojke

1) Postoje tri vrste hirurških metoda koje se primenjuju u lečenju raka dojke:
– Radikalna mastektomija. Ova metoda lečenja obuhvata hirurško odstranjivanje cele dojke zahvaćene rakom, kao i mišića poprsja, masnog tkiva, kože i limfnih čvorova ispod pazuha. Ova metoda danas je vrlo retka; gotovo da se više i ne primenjuje. Pre dvadeset godina, međutim, ona je primenjivana kao standardna metoda.

– Izmenjena radikalna mastektomija. Ovom metodom, za razliku od prethodne, mišići poprsja se ne ukpanjaju, ali se otklanja dojka i limfni čvorovi ispod pazuha. Ova metoda se primenjuje, kada je tumor dojke velik pa se zbog toga ne može primeniti sledeća metoda.

– Kvadrantektomija. Primenom ove metode čini se napor da se sačuva dojka, tako što se uklanja tumor i samo deo tkiva dojke koji se nalazi oko tumora i limfni čvorovi ispod pazuha. Limfni čvorovi se zatim ispituju s ciljem da se pronađu znaci raka. Posle ovog zahvata sledi višenedeljna terapija zračenjem da bi se uništile sve preostale ćelije raka. Kada se ova metoda primeni u ranoj fazi nastanka raka, istraživanja su pokazala da je stopa preživljavanja nakon ove metode kombinovanom sa terapijom zračenja jednaka kao
kod mastektomije.

2) Terapija zračenjem. U ovoj terapiji koriste se »x-zraci« ili radioaktivni materijal s ciljem da ćelije budu uništene i spreči njihovo dalje širenje u ostale delove organizma.

3) Hemoterapija koristi kombinaciju raznih lekova koji treba
da unište ćelije raka. Hormonalna terapija sprečava ćelije raka da koriste hormon koji im pospešuje rast. Hemoterapija i hormonalna terapija uništavaju i kontrolišu ćelije raka u celom organizmu. Ove dve metode primenjuju se i posle drugih metoda kao sredstvo koje podržava primarnu metodu lečenja. One se takođe mogu primeniti i u kasnijim stadijumima raka.

Tags:, , , , , ,
Posted in: Pretraga sajta

Comments are closed.

shared on wplocker.com