By 12 Novembra, 2012

Štetne posledice marihuane

Na zapadu, Cannabis (latinsko ime za indijsku konoplju, popularnu marihuanu) bere se, seče, suši, skuplja i uvija u grube cigarete. U drugim delovima sveta marihuana se uzima kao piće ili preko hrane kao što se či – ni sa slatkišima ili bombonama.

Ono što marihuanu posebno čini opasnom je to, što za razliku od ostalih opojnih sredstava i droga, mnogi ljudi smatraju je bezazlenom i bezopasnom po zdravlje. Istraživanja pokazuju da je više od 50 procenata studenata na koledžima u Americi makar jednom pušilo marihuanu. Razlozi za korišćenje marihuane su različiti, od puke radoznalosti i želje čoveka da se bude prihvaćen u društvu do traženja načina za opuštanje, rasterećenje i zaboravljanje probpema. Međutim, da li je marihuana zaista tako bezazlena kao što mnogi misle?

stetne-posledice-marihuane

Prvih nekoliko dimova u početku zaista imaju smirujuće dejstvo. Međutim, kasnije nastupa ubrzano lupanje srca, povećavanje krvnog pritiska, znojenje i gnojenje u očima. Nivo šećera u krvi se povećava, dolazi do čestog mokrenja i povremenog proliva; usta i grlo se suše. Korisnici pate od mučnine i povraćanja i lagano drhte. Telesna koordinacija može delimično popustiti. Oči su osetljive na svetlost, zato što su zenice širom otvorene.

Šta se dešava sa umom i kako se korisnici marihuane osećaju? U početku, reakcija je obično pozitivna. Korisnici ispoljavaju sanjivo stanje svesti u kome izgleda da su ideje nepovezane, nekontrolisane i slobodne. Ideje dolaze isprekidano; korisnici se iznenada sete nečega što je davno zaboravljeno, a ne mogu da se sete onoga što je dobro poznato. Poremećena je moć opažanja; minuti iztedaju kao sati, a sekunde kao minuti. Osećaj za prostor je neograničen (Na primer, osobi koja se nalazi na vrhu zgrade čini se da se nešto za prvi korak nalazi odmah ispod njenih nogu i napraviće korak u zaborav.) Udaljeni predmeti izgledaju kao da su veoma blizu, a predmeti koji su blizu izgledaju kao da su veoma daleko.

Ako uživalac uzima velike doze, doživeće izuzetno jake halucinacije. Mogu nastupiti primetne promene u raspoloženju; najkarakterističnije je osećanje izuzetno dobrog raspoloženja, zanosa, uzbuđenja i unutrašnje radosti (što se obično opisuje kao stanje u kome je uživalac »visoko«). Korisnici mogu da počnu nekontrolisano da se smeju i mogu da postanu razdragani čak ako postoji i najmanji stimulans. Posle svega doživljenog može da usledi ćudljivo sanjarenje. Povremeno zapadaju u depresivno raspoloženje, što zapravo može biti početna i dominantna reakcija.

Ako uzmu veće doze, korisnici mogu da dožive paniku i strah. Slika sopstvenog tela može izgledati iskrivljena; može im se činiti kao da im je glava naduvena, a ruke i noge izuzetno teške. Nisu neobične ni iluzije, a korisnici mogu da pomisle da su neka potpuno druga osoba (dvojna ličnost).

Čak i kada se uzimaju manje doze, ponašanje je impulsivno, a korisnici mogu da se ponašaju nasilno i agresivno. Kada su sami, skponi su da budu tihi i sanjivi. Kada su u društvu, postaju pričljivi.

Opšti uticaj je jasan: marihuana će prouzrokovati gubljenje kontrole nad umom. Koliko to može biti opasno? Toliko da korisnik može izgubiti kontrolu nad sposobnošću da razumno razmišlja i deluje! Koliko je marihuana opasna govori i nedavno zabeležen slučaj da su očajni zavisnici u potrazi za većim »uzbuđenjem« napravili napitak od marihuane i ubrizgali ga direktno u krvotok. Posledice su bile smrtonosne!

U nastavku je izneto 15 tipičnih reakcija nastalih zbog korišćenja marihuane, koje su opisali stvarni korisnici. Svaka razumna osoba uvideće da nijedna od ovih reakcija nije poželjna.

1) Marihuana me sprečava da normalno delujem – na primer, da vozim kola ili rukujem nekom mašinom.

2) Ona me u velikoj meri usporava. Izgubio sam preduzimljivost, kada sam počeo da koristim marihuanu.

3) Kada sam »visoko« postajem tvrdoglav i počinjem da se raspravljam.

4) Obuzima me panika.

5) Čini me previše velikodušnim. Dajem sve što je vredno; na primer, svima u baru platim piće.

6) Kada sam psneo da koristim marihuanu, više nisam ozbiljno shvatao prilike i pojmove.

7) Povlačim se u sebe i ne komuniciram sa ljudima. Izgubio sam posao zato što nisam mogao da komuniciram sa svojim šefom.

8) Marihuana me je učinila pospanim i lenjim i zato nisam mogao da zadržim nijedan posao.

9) Kada sam bio »visoko, « hapsili su me za mnoge postupke na primer, za silovanje.

10) Sa prijateljem sam opljačkao četrnaest apoteka da bih došao do narkotika. Pre nego što bismo krenuli na posao, imali smo običaj da uzmemo velike doze marihuane.

11) Marihuana me čini slabim, pasivnim i paranoičnim, ali ne zapadam u probpeme. Samo želim da me ostave na miru.

12) Zbog nje sam izbačen iz škole.

13) Ona me čini tužnim.

14) Marihuana čini da olako shvatam život i da se ni za šta ne brinem.

15) Zbog marihuana mi je grlo bilo suvo i imao sam halucinacije u kojima sam stalno pokušavao da uklonim pauke sa svog ramena.

Marihuana nije tako bezazlena kao što to mnogi misle. Naprotiv, uništava psihičko i fizičko zdravlje. Ne dozvolite da vas prevari primamljiva moć marihuane.

Comments are closed.

shared on wplocker.com