By 12 Novembra, 2012

Šta uzrokuje visok krvni pritisak i kako ga sprečiti?

Šta je uzrok visokog krvnog pritiska?
Iako se u nekim slučajevima može odrediti uzrok visokog krvnog pritiska, pravi uzrok postojanja ovog tihog ubice još uvek je tajna za medicinsku nauku. Utvrđeno je da su smirene, stabilne osobe podložne visokom krvnom protisku isto kao i vrlo aktivne, užurbane osobe. Osoba čiji su jedan ili oba roditelja imali visok krvni pritisak ima veće mogućnosti da oboli od visokog krvnog pritiska nego drugi koji nisu u takvoj životnoj prilici. Smatra se da su glavni faktori rizika gojaznost i dijabetes. Arterioskleroza i hronično oboljenje bubrega povećavaju pritisak. Poznato je da pušenje izrazito povećava mo1 gućnost nastanka visokog krvnog pritiska i negativno utiče na proces lečenja.

Šta je krvni pritisak?
Svakim otkucajem ljudsko srce ispumpa od 56 do 85 grama krvi u velike arterije koje raznose krv u sve delove tela. Između dva otkucaja, srce se napuni krvlju. Ukoli – ko ne postoje smetnje, krv slobodno teče kroz celo telo. Krvni pritisak je sila ili napon koji deluje na zidove arterija prilikom ispumpavanja krvi iz srca. Pomoću ovog napona, arterije svojom elastičnošću doprinose boljem protoku krvi. Brzina kojom se kreće krv kroz krvne sudove iznosi 50 cm u sekundi u aorti, a 30 – 40 cm u velikim arterijama. Za jedan minut krv dva puta pređe svoju putanju.

sta uzrokuje visok krvni pritisak

Šta znače brojevi određeni prilikom merenja pritiska?
Prilikom merenja pritiska mogu se očitati dva broja koji pokazuju pritisak koji krv izvrši na zidove arterije u dve faze rada srca: kada srce ispumpava krv (grčenje srčanog mišića – sistola) i kada se puni krvlju (širenje srčanog mišića – dijastola). Tako, prilikom očitavanja pritiska koji iznosi 120/80, prvi broj označava sistolni ili gornji pritisak, a drugi dijastolni ili donji pritisak. Visok krvni pritisak nastaje kada krv naiđe na prepreku ili otpor prilikom proticanja kroz organizam. Da bi uspela da savlada prepreku, krv mora da poveća pritisak na zidove krvnih sudova, što primorava srce da napornije radi. Visok gornji pritisak može biti zabrinjavajuća pojava, ali su lekari obično više zabrinuti zbog povišenog donjeg pritiska, naročito ako je on uporno iznad 90.

Koliko je povišen krvni pritisak ozbiljan? Da li može biti smrtonosan?
Visok krvni pritisak je neposredni ili posredni uzročnik preko milion smrtnih slučajeva svake godine i uzrok je lekarskih intervencija i terapija mnogo više nego ostali zdravstveni problemi. Ako se povišeni krvni pritisak ne leči, on može da prouzrokuje zadebljanje zidova malih arterija, a to dodatno otežava protok krvi. Zbog povišenog krvnog pritiska krvni sudovi slabe što povećava mogućnost njihovog pucanja. Ukoliko jedna osoba u dužem vremenskom razdoblju ima povišen krvni priti – sak, šanse da dobije srčani napad, moždani udar, oštećenja bubrega i druge zdravstvene probleme, koji joj mogu ugroziti život izuzetno su visoke.

Kako mogu da znam da imam povišeni krvni pritisak?
Nažalost, u najvećem broju slučajeva, ne možete znati. Povišeni krvni pritisakje nazvan »tihim ubicom« zato što se retko otkriva bilo kakvim simptomima. To znači da ova bolest dugo vremena može razorno da deluje u organizmu pre nego što bude potpuno uočena. Povišeni krvni pritisak najčešće se otkrije za vreme rutinskih lekarskih pregleda. Međutim, potrebno je izvršiti mnoge testove da bi dijagnoza bila utvrđena, potvrđena ozbiljnost stanja, pre nego što terapija bude određena.

Ako imam sve faktore rizika da obolim od povišenog krvnog pritiska, da li to znači da ga moram dobiti?
Ne, iako su šanse visoke. Povišeni krvni pritisak ne mora da se javi, a ako se javi ne mora da bude smrtonosan. Štaviše, on ne mora automatski da bude činilac koji će vas sprečiti da živite normalnim i zdravim životom. Otkriće da imate povišeni krvni pritisak može čak da vam donese dobro tako što će vas navesti da vodite više računa o svom opštem zdravstvenom stanju i u skladu sa tim promenite nezdrave navike. U velikom broju slučajeva on se može držati pod kontrolom.

Da li to znači da se povišeni krvni pritisak može sprečiti?
Da, ponekad. Potrebna je čvrsta rešenost, disciplina i zdrav način života. Postoje mnogi postupci koje lekari preporučuju kao prevenciju povišenog krvnog pritiska. Evo nekih od tih postupaka: nauči da kontrolišeš stres; vežbaj najmanje tri puta sedmično; smanji količinu soli u ishrani; vodi računa o svojoj telesnoj težini i ako je potrebno, uz lekarski nadzor, smanji svoje nagomilane kilograme; upotrebljavaj dosta voća i povrća u svojoj ishrani, jer ćeš tako uneti dosta vitamina naročito vita – mina C i minerale kao što je kalcijum; upotrebljavaj beli luk u svojoj ishrani.

Novija istraživanja pokazala su da paradajz takođe pospešuje lečenje visokog krvnog pritiska. To važi i za sok od paradajza, pa čak i kečap ali potrebno je obratiti pažnju na količinu soli u njima koja može da poništi blagotvorno dejstvo paradajza. Preporučuje se da paradajz bude sastavni deo jelovnika nekoliko puta sedmično.

Neki istraživači predlažu da osobe sa povišenim krvnim pritiskom imaju nekog kućnog ljubimca. Ustanovljeno je da negovanje životinja smiruje i opušta ljude.

Razvedri se! Mnogi su iznenađeni pozitivnim rezul – tatima koje smeh i dobro raspoloženje donose zdravlju.

Ukoliko zdrav način života ne smanjuje moj povišeni krvni pritisak, na koji način se on još može lečiti?
Lekovi najbolje deluju kada se udruže sa zdravim načinom ishrane i redovnom rekreacijom. Lečenje uključuje upotrebu diuretika, koji pomažu organizmu da se oslobodi suvišnih količina tečnosti, i lekova koji smanjuju opterećenje srca. U novije vreme sve su zastupljenije terapije koje sprečavaju delovanje hormona koji izazivaju povišeni krvni pritisak. Najveća prepreka u nadgledanju povišenog krvnog pritiska je nepridržavanje lekarskih uputstava mnogi pacijenti jednostavno ne uzimaju lekove onako kako su propisani i ne vode zdrav način života. Da bi poboljšanje zaista moglo da nastupi pacijent mora pažljivo da sprovodi lekarska uputstva.

Ako ste suočeni sa rizikom da dobijete povišeni krvni pritisak, ili ste u poslednjih nekoliko meseci prilikom merenja zabeležili nekoliko visokih rezultata, obavezno zakažite pregled kod lekara. Nikada nije rano da počnete sa programom za prevenciju povišenog krvnog pritiska.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Krvni pritisak

Comments are closed.

shared on wplocker.com