By 12 Novembra, 2012

Kako postupati i šta uraditi u slučaju pojave raka dojke?

Ukoliko u toku redovnog pregleda otkrijete neku od navedenih promena potrebno je da se hitno obratite lekaru. U međuvremenu imajte na umu i sledeće činjenice:

– Za 80% otkrivenih neobičnih čvorića ispostavilo se da su dobroćudni.
– Svega 5 – 10% žena sa rakom dojke obolele su delovanjem naslednog faktora. To znači da 90 – 95% raka dojke nije nasledne prirode.
– Kada se kancerogeni čvorić otkrije u ranoj fazi, u vreme dok rak nije metastazirao, tj. Proširio se na druge organeu 95% slučajeva obolela osoba može sa njim da živi pet i više godina.
– Više nego tri četvrtine žena obolelih od raka dojke imaju preko pedeset godina, a polovina obolelih žena je stara preko šezdeset pet godina. To ne znači da se rak dojke ne javlja kod mlađih žena. On može da se javi i javlja se i kod njih. To samo znači da je većina obolelih od raka dojke starija od šezdeset pet godina.
– Žene između trideset i pedeset godina u toku pregleda mogu otkriti glatke, okrugle i ponekad pokretne čvoriće koji su ispunjeni tečnošću. Ovi čvorići nazivaju se ciste. Ciste su male, ali mogu dostići i veličinu pingpong loptice. One su obično potpuno bezopasne. Neke žene imaju prirodno zrnastu strukturu dojki ili imaju fibroadenome (čvrste grupe dobroćudnog vlaknastog tkiva). Postoje i druge vrste benignih tumora dojki koje se ponekad uklanjaju da bi se sprečio eventualni razvoj malignih ćelija. Za razliku od benignih čvorićakoji na dodir izgledaju kao manja zrnca grožđa koje možete blago pomeriti kancerogeni čvorići su najčešće tvrdi, nisu glatke površine i ne mogu se pomerati.

Pošto je često teško ustanoviti da li je neki čvorić dobroćudan, ili kancerogeni, procenu je najbolje ostaviti lekaru. On će izvršiti detaljan pregled, koji uključuje mamografiju i ultrazvuk. Strpljivo sačekajte rezultate. Za ispitivanje stanja vaših dojki od velike pomoći lekaru biće informacije koje mu vi možete pružiti: datum kada ste pronašli neobični čvorić ili primetili neke druge promene na dojki; tačan položaj čvorića; kako je čvorić izgledao kada ste ga prvi put zapazili i kakve su se promene desile na njemu; opišite njegov oblik, veličinu i površinu najbolje što možete. Obavezno recite lekaru ako neko u vašoj porodici boluje (ili je bolovao) od raka dojke. Ako ste posebno zabrinuti i uznemireni onim što ste otkrili – recite to lekaru.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Rak

Comments are closed.

shared on wplocker.com