By 12 Novembra, 2012

Gubitak pamćenja kod starijih osoba

Kad napuni šezdeset pet godina, prosečna osoba je već izgubila oko 25% od svojih prvobitnih 10 milijardi moždanih ćelija. To je jedan od razloga što kod starijih ljudi obično zapažamo smetnje u sećanju i pamćenju. Normalno, taj gubitak umne bistrine je neznatan najzad, prosečna starija osoba ima još 7, 5 milijardi moždanih ćelija koje dobro rade!

Postoje uglavnom tri široke kategorije gubitka pamćenja koje se pojavljuju kod starijih:

1. Normalna blaGa usporenost kada se treba setiti koju oseća većina starijih

2. Izpečiva oštećenja pamćenja koja se javljaju kao posledica reakcija na lekove, bolesti, povreda ili emocionalnih problema (depresija, usamljenost).

3. Alchajmerova bolest, kod koje je gubitak pamćenja nepovratan.

Gubitak-pamcenja-kod-starijih-osoba

Samo ime »Alchajmerova bolest« dovoljno je da unese strah u srce većine ljudi. Uobičajeno je da u trenutku kada oni ili njima drage osobe dožive jednu od prve dve kategorije gubitka pamćenja, pretpostave da su u prvim fazama ove bolesti. Bitno je da u takvim prilikama uverimo i sebe i druge da je potpuno uobičajeno da stariji zaboravljaju detalje ili da ne mogu da se sete pojedinih imena. Samo će mali procenat ove populacije (oko 7% onih preko šezdeset pet godina) dobiti Alchajmerovu bolest ili neko slično degenerativno mentalno oboljenje. Malo zaboravnosti mada to može biti jedan od znakova rane faze Alchajmerove bolesti može biti samo životna činjenica koja opominje da polako starimo.

Međutim, iako može biti normalno da starija osoba bude pomalo zaboravna, znaci veće zaboravnosti i smetenosti ne smeju se prenebregavati i shvatati kao deo »starosti«. Mnogo puta takvi simptomi su posledice izlečivih poremećaja, tako da osoba s takvim znacima treba uvek da se obrati lekaru. Često se sposobnost pamćenja može poboljšati lečenjem.

Tags:, ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com