By 11 Novembra, 2012

Lečenje astme kod dece

U dečijem uzrastu pluća se razvijaju sporije u odnosu na druge organe. Vazdušni putevi su kratki, površina na kojoj se vrši razmena gasova mala, izloženost spoljnim uticajima veća, pa su respiratorna oboljenja češća u dece nego kod odraslih. Česta infekcija kod dece lako prelazi u hronično zapaljene, kada dete otežano udiše vazduh kroz nos, pa diše »na usta«. Hladan, suv i neprečišćen vazduh udahnut kroz usta stiže u donje disajne puteve u kojima nadražuje ogoljene nervne završetke i izaziva grčenje mišića disajnih puteva, otok sluzokože i pojačano lučenje sluzi, što može biti praćeno napadima gušenja.

Lečenje astme

Infekcija povećava suženje disajnih puteva, pa je treba suzbiti energičnim merama i tako olakšati lečenje astme (ili sprečiti njen nastanak). Za sada ne postoji specifičan lek protiv virusne infekcije. Zbog toga se preporučuju različite preventivne mere, od kojih je najpreporučljivija vakcinacija protiv gripa pacijenata obolelih od astme (posebno onih u starijem životnom dobu). Mirovanje, hidriranje (čajevi, tople limunade) , inhalacija, uzimanje veće količine C vitamina (uz »prirodni« C vitamin iz povrća i voća i »veštački«, u vidu tableta, praška i slično do nekoliko grama dnevno) , i lečenje simptoma (npr. Povišena telesna temperatura) su za sada jedina »terapija« koja se primenjuje u lečenju virusnih infekcija.

Lecenje-astme-kod-dece

Antibiotici ne deluju na viruse, i ne treba ih davati ukoliko se radi o »čistoj« virusnoj infekciji. Međutim, ukoliko se simptomi virusnog zapaljenja disajnih puteva pogoršaju, nekoliko dana nakon početka bolesti (jači kašalj, povećana količina i gustina ispljuvka, temperatura, gušenje…) , najverovatnije je došlo do bakterijske superinfekcije. Tada je potrebno uzimanje brisa iz grla i nosa, kako bi se identifikovala bakterija izazivač bolesti i izveo antibiogramodredili antibiotici na koje je bakterija osetljiva i tako odredila pravilna terapija. U našim uslovima višednevnog čekanja na nalaz antibiograma potrebno je započeti terapiju, neposredno posle uzimanja brisa (ne pre!) , antibioticima širokog spektra, a nakon dobijanja nalaza lečenje prilagoditi rezultatima nalaza.
Istu proceduru (uzimanja brisa i antibiogram) potrebno je sprovesti i kada se radi o bakterijskoj infekciji ili infektivnoj astmi.

Posebnu pažnju treba posvetiti detetu koje učestalo oboleva od respiratornih infekcija, jer se tada najverovatnije radi o smanjenoj otpornosti organizma. Takvo dete treba izolovati iz kolektiva (ne davati ga u jaslice, obdanište, dnevni boravak) , a u toku epidemije izolacijom deteta i porodice (bez kućnih poseta).

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Astma

Comments are closed.

shared on wplocker.com