By 11 Novembra, 2012

Depresija kod starijih osoba

Glavni upozoravajući simptom kpiničke depresije posle nekog gubitka jeste izostanak napredovanja u prevazilaženju gubitka. Dugi period žaljenja nekoliko meseci do čak dve ili tri godine nije neuobičajen ili nezdrav sam po sebi. Tokom tog perioda, međutim, valjalo bi zapaziti izvestan napredak u pogledu emocionalnog stanja osobe, i to stalni. Trebalo bi uočiti postepeno obnavljanje veza s prijateljima, ponovno bavljenje raznim vrstama hobija i poboljšanje raspoloženja. Ukoliko takva osoba ostaje emocionalno paralisana, zatvorena u sebe, tada je verovatno zapala u duboku kliničku depresiju.

Ostali upozoravajući znaci kliničke depresije podrazumevaju: poremećaj sna, dugoročno gubljenje apetita, očigledna osećanja tuge ili besa koja traju duže od tri ili četiri meseca, česti nastupi plača, gubitak interesovanja za dotada omiljene aktivnosti, osamljivanje i gledanje u jednu tačku, neobraćanje pažnje na ličnu higijenu. Ako brinete o starijoj osobi koja pokazuje znake kliničke depresije, evo nekih koraka koje bi valjalo preduzeti:

Podstaknite je da se podvrgne kompletnom lekarskom pregledu. Lekar će ispitati fizičke probleme koji doprinose depresiji, kao što su gubitak tečnosti ili neravnoteža u hemijskom sastavu mozga, pogrešna ishrana, problemi u vezi sa uzimanjem lekova ili poremećaji u funkciji žlezda. Postoji mnogo organskih problema koji mogu uticati na emocionalno stanje i zato specijalista može pomoći da se ti probpemi utvrde i leče.

Obratite pažnju na svaki znak pogrešnog mišljenja kod starije osobe, kao što su, na primer, izjave: »Svima bi bilo bolje bez mene« ili »Samo smetam«. Bitno je takvu osobu stalno uveravati da ona mnogo znači svojoj porodici, da je i dalje važna.

Pažljivo pratite svako ispoljavanje samoubilačkih osećanja. Ako starija osoba govori da bi želela da umre, ne oklevajte da s njom o takvim osećanjima raspravite smireno i iskreno. Budite saosećajni, puni razumevanja i ne osuđujte. Ukoliko se pokaže da takva osoba planira da izvrši samoubistvo, uklonite sve što bi moglo da joj pomogne u ostvarivanju samoubilačke namere i nemojte je ostavljati samu. Smesta se obratite psihoterapeutu.

Comments are closed.

shared on wplocker.com