By 10 Novembra, 2012

Šta raditi kad zub boli?

Najčešće oboljenje zuba jeste kvarenje ili karijes. Ono se sastoji u raspadanju gleđi i zubne kosti i do stvaranja šupljina na površini zuba i do otvaranja, ako se zub na vreme ne plombira. Ove promene na zubu mogu biti veoma bolne. Svako ko je iskusio taj potmuli i uporni bol koji čak ni noću ne napušta, poznaje svu neprijatnost tog iskustva. Zub može satima i satima zlobno da »kljuca i kljuca«, praćen glavoboljom, a velike količine aspirina kao da uopšte ne pomažu. Pored svega toga, ono što osobu koju boli zub najviše brine jeste da li će zub morati da bude izvađen.

Zubobolja najčešće potiče od kvara koji je duboko zahvatio zub i došao do zubnog živca. Zubni živac nije jednostavno samo običan nerv. On se sastoji od malih arterija i vena, specijalnih ćelija odontoblasta, i nerava. Osnovna uloga zubnogživca je da proizvodi dentin. Dentin je drugo po redu najtvrđe tkivo u organizmu, koje se nalazi’ odmah ispod zubne gleđi, spoljašnjeg dela, zuba. U sredini dentina nalazi se zubna duplja prostor u kome se nalazi zubni živac. Kada se na zubu pojavi kvar, on polako prodire kroz zubnu gleđ u dentin i to obično izaziva bol upozoravajući signal da je potrebno da odete stomatologu i signal zubnom živcu da počne odbrambene akcije. U cilju odbrane zuba, odontoblasti počinju da formiraju takozvani reparativni dentin drugim rečima, pokušavaju da postave odbrambeni zid i tako spreče da kvar dođe do zubnog živca.

U ovom stadijumu kvara, stomatologće izvršiti »popravku« zuba. Naime, on će morati da izbuši zub da bi otklonio sve one delove koji su zahvaćeni kvarom i da taj prostor popuni odgovarajućim materijalom. Sve vreme dok to radi, on je blizu zubnog živca. Bušenje zuba iritira zubni živac. Materijal kojim se zub napunio i zatvorio vrši određeni pritisak na zubni živac i to on mora da pretrpi.

Međutim, dešava se da on ne može da izdrži sve te promene i napor i jednostavno prestane da živi. Najčešće on to ne čini bez borbe, i jedini način nesnosan bol je njegova mogućnost da vam stavi do znanja da sa njim nešto nije u redu. Naime, u takvom slučaju nastupa zapaljenje zubnog živca. Zapaljenjeje normalna reakcija iritiranog tkiva u našem organizmu. Tako, na primer, ako nastupi infekcija kože, mesto koje je pogođeno infekcijom zahvatiće otok.

Naime, koža će se podići, zacrveneti i postati toplija, zagnojiće se. Ujednom trenutku koža se može osloboditi gnoja tako što će stvoriti mali otvor kroz koji će gnoj izaći napolje. Ovaj proces uglavnom se odvija bezbolno. Međutim, to nije slučaj sa infekcijom zubnog živca. Setite se da se on nalazi u maloj sobi okružen gotovo najtvrđim tkivom u organizmu. Ako gnoj ne izađe kroz neki otvor na krunici, infekcija počinje da se širi prema zubnom korenu i stiže do same vilice gde se formira zapaljensko mesto. Otok i bol koji se pri tom javljaju mogu biti nesnošljivi.

Međutim, i kada zubni živac prestane da živi to ne mora da znači da je potrebno izvaditi zub. Ako je zubni živac mrtav to ne znači da je i ceo zub mrtav. Naime, zub je još uvek pričvršćen za vilicu živim tkivom. Čak i u ovom stadijumu postoji velika mogućnost da se zub spase, tj. Da se izbegne vađenje zuba. Terapija koja se pritom obavlja zove se rut – kanal terapija.

Rut – kanal terapija

Evo šta ova terapija obuhvata. Stomatolog buši zub najpre krunicu, sve dok ne dođe do duplje u kojoj je bio zubni živac. On otkpanja zubni živac ili ono što je ostalo od njega, a zatim prati kanal kroz koji se protezao zubni živac. To je uzani kanal u zubnom korenu koji je povezivao duplju u kojoj se nalazio zubni živac sa nervima i krvnim sudovima u vilici. Prednji zubi imaju jedan takav kanal, a kutnjaci dva ili tri. Svaki deo mrtvog zubnog živca mora biti odstranjen i ceo kanal mora biti očišćen i sterilizovan da se problem ne bi ponovio.

Na kraju terapije, kanal se obično zatvara gumastom masom koja postaje plastična i čvrsta kada se zagreje. (U upotrebi su i drugi materijali.). Namera poslednjeg dela terapije je da u potpunosti zatvori zub da nikakve bakterije ili ostaci hrane ne mogu da prodru u unutrašnjost zuba i zubni kanal i tako prouzrokuju novu infekciju. Na kraju, zub se može obložiti zlatom ili porcelanskom krunicom. Ovo se čini da bi se sprečilo eventualno krzanje zubne gleđi.

Rut-kanal terapija je svakako skuplja intervencija od vađenje zuba. Međutim, postavlja se pitanje koliko neko može sebi da dopusti vađenje zuba tj. Da izgubi zub, naročito ako su u pitanju prednji zubi koji imaju i estetsku vrednost. Uspešnost rut – kanal terapije je preko 90%. Vredi pokušati!

Tags:, , , ,
Posted in: Zubi

Comments are closed.

shared on wplocker.com