By 10 Novembra, 2012

Kako se odražava gubitak na emocije starih

Evo nekih gubitaka koje doživljavaju stariji: gubitak bračnog druga, gubitak prijatelja i članova porodice, gubitak zdravlja, gubitak slobode i fizičke pokretljivosti, nestajanje ambicija i ciljeva.

Lako je uočljivo koliko neki od tih gubitaka kao što je gubitak bračnog druga – može stvoriti ogromnu emocionalnu prazninu u životu starije osobe. Ostali gubici, kao što je zabrana produženja vozačke dozvole, manje su vidljivi, ali često prilično bolni. Svi ti gubici, bili oni vidljivi ili nevidljivi, moraju se pogpuno i uspešno prežaliti da bi starija osoba mogla uspešno da nastavi zdrav, zadovoljan život.

Ponekad će odgovor starijih izgledati zbunjujući i u neskladu sa gubitkom. Izgledaće kao da manji gubitak možda izaziv'a veću žalost nego veliki gubitak. Mnogi čini – oci utiču na na to kako će osoba reagovati na gubitak.

Ti činioci podrazumevaju:
Način nailaska Gubitaka. Kad gubici nailaze jedan za drugim ili odjednom, to može premašiti spobnost osobe da na njih odgovori. Često nekoliko manjih gubitaka, koji naiđu posle nekog ogromnog gubitka, mogu da budu dodatni stres dovoljan da osobu povuče u duboku, opasnu depresiju. Neko može stoički da pretrpi prvi veliki gubitak, a da posle toga ubrzo bude slomljen nekim manjim gubitkom.

Značenje Gubitka. Uskraćivanje vozačke dozvole možda ne izgleda kao neki veliki gubitak, posebno u životu onoga ko i inače retko vozi. Međutim, to što vozačka dozvola više ne može da se produži može imati vrlo negativan emocionalni uticaj na stariju osobu. To može biti veliki prelomni trenutak u životu kada osoba otkrije da više neće moći jednostavno da uđe u kola i ide kuda želi. Sposobnost te osobe da vozi dovedena je u pitanje. Gubitak – mada praktično manji može da ima ogroman emocionalni i simbolički značaj.

Okolnosti koje prate gubitak. Ako starija osoba izgubi svog bračnog druga iznenada i neočekivano, u trenutku kad je izgledalo da ovaj pred sobom ima još mnogo godina života, takav gubitak će verovatno biti šokantniji i mučniji nego kad gubitak dolazi kao posledica teške bolesti. Isto tako, ako starija osoba prebacuje sebi zbog tog gubitka (bez obzira da li je krivica stvarna ili umišljena) , doživljavanje žalosti biće bolnije i intenzivnije.

Tags:, ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com