By 9 Novembra, 2012

Šta je rak dojke?

sta-je-rak-dojke-1Rak je grupa bolesti koje nastaju kada ćelije postanu abnormalne i počnu da se nekontrolisano i bez reda dele.

Svaki organ u telu sastoji se od raznih vrsta ćelija. Ćelije se normalno dele po određenim zakonitostima i stvaraju nove ćelije samo onda kada je to potrebno. Ovaj proces deobe ćelija je potreban da bi organizam ostao zdrav i mogao normalno da funkcioniše. Ako ćelije počnu da se dele, onda kada organizmu nisu potrebne nove ćelije, tada se u organizmu stvara višak ćelija, tj. Tkiva. Ovaj višak tkiva, koji se zove tumor, može biti benigni (dobroćudni) ili maligni (zloćudni). Osamdeset procenata tumora dojke su dobroćudne prirode.

Benigni tumori ne spadaju u rak. Oni se obično uklanjaju hirurškim putem i, u najvećem broju slučajeva, više se ne obnavljaju. Važno je zato da ćelije benignog tumora ne napadaju ostala tkiva i ne šire se u druge delove organizma. Benigni tumori ne predstavljaju životnu pretnju, osim ako se nađu na kritičnom mestu (kao na primer na mozgu) i počnu da ometaju normalan rad organa.

Maligni tumori su rak. Ćelije raka rastu i ne – kontrolisano se razmnožavaju, napadajući i oštećujući okolna tkiva i organe. Ćelije raka mogu takođe da prodru u krvni i limfni sistem. Na taj način rak dojke se brzo širi i formira sekundarne tumore na ostalim delovima tela. Ovo širenje raka zove se metastaza.

Tags:, , , ,
Posted in: Rak

Comments are closed.

shared on wplocker.com