By 9 Novembra, 2012

Korijander kao lek

Ova biljka je iz familije amrelastih biljaka. Raste po usevima oko Aleksinca, cveta u junu i julu. Kad se isuši, gubi neprijatan miris i težak zadah i onda postaje prijatno mirišljava. Zato je treba upotrebljavati samo osušenu, i to kao čaj od plodova u dozi 3:100. Ili se sprema tinktura i daje po 10—20 kapi posle jela. Prašak se može davati u dozi od 1/2 do 2 grama nekoliko puta dnevno . U medicini se upotrebljava zreo, plod kao sredstvo što draži i daje se naročito protiv tromosti organa za varenje i za isterivanje vetrova.

Dobra je kombinacija: kim sa korijandrom u jednakim delovima. Tucati i pretvoriti u prašak. Davati pomalo, navrh noža posle jela. Prašak treba praviti u malim količinama, za potrošnju od nekoliko dana i čuvati ga u dobro zatvorenoj staklenoj posudici, zaštićeno od svetlosti. Ako se ne čuva dobro, brzo izvetri i gubi svoja lekovita svojstva.

U ovu kategoriju biljaka i lekova spada i sirijska vrsta umbelifera (štitonoša), od koje su Egipćani spravljali lek kelin koji se sada i kod nas prepisuje kod plućne astme.

Mešavine za slab stomak
Postoje i mešavine pobrojanih biljaka kao sredstvo za izazivanje apetita i isterivanje gasova, i to:
1) Mešavina „pet korena“ za apetit, koju čine:
Koren od morača ” peršuna“mišjeg trna”špargle” celera
po 10 grama od svakog. Sprema kao čaj i uzima pre jela.
2) Mešavina četiri ploda u podjednkim količinama za isterivanje gasova
plod od anasona »„ mirođije»kim „ korijandra.
Upotrebljava se kao čaj posle jela: po 1 kašičica na šolju ključale vode.

Tags:, , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com