By 8 Novembra, 2012

Morač kao lek

Divlja mirođija. Od nje se pravi sirup, zejtin i voda koja tera gasove iz creva. Kad su napeti stomak i trbuh, a u isto vreme postoji i otok jetre (crne džigerice), spušteni utrobni organi i nabreklost celoga trbuha usled nadimanja, pa se pokazuju i znaci otoka onda je za olakšanje te napetosti najbolji kuvani čaj od ploda ove biljke u dozi 25- 30 grama na litar vode, ili po 6 grama na svaku šolju ključale vode. Uzima se posle svakog obroka po jedna šolja čaja.

Za jačanje slabog apetita i radi poboljšanja varenja, tj. kad treba da se izazove lučenje stomačnog soka u većoj meri i da se gone gasovi treba upotrebiti i koren morača: 40—80 grama kuva se u litru vode. Piti po 1 šolju posle obroka. Ili se može upotrebiti sok od korena — i po kašiku, posle obroka takođe. Ko ima zejtina od morača, može ga upotrebljavati po 1 —10 kapi na parčetu šećera posle jela. Čaj od korena tera i na mokrenje, te pomaže i disanju.

Neće biti bez interesa za čitaoce da dodamo da svi likeri i šartrezi, koji se daju zbog prijatnog ukusa i radi boljeg varenja posle jela, a i inače, sadrže sastojke morača. Otuda se vidi njegovo korisno delovanje u svim slučajevima gde se traži da se podigne energija stomaka i creva.

U tom slučaju treba ga propisivati zajedno sa sredstvima koja se upotrebljavaju za čišćenje, jer posle njih se primećuje labavost creva, pa je baš potrebno da se ona ne uspavaju. U njemu ima jedan sastojak sličan kamforu, koji je, kao što znamo, uvek koristan.
Prašak od semena divlje mirođije (morača) daje se u dozi od 1 do 4 grama dnevno, podeljeno, posle jela. Za čaj i zejtin naveli smo dozu.

Morač je vrlo sličan anasonu. samo što raste više, do visine od preko 1 metra. Stablo uspravno, listovi tanki i dugački, perasti. Raste na suvim, kamenitim otkopima. Cveta u julu i avgustu.

Moraču su slične po delovanju još dve biljke: kim i mirođija.

Tags:, , , , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com