By 7 Novembra, 2012

Jaglika za izbacivanje šlajma

Jagličje, jagorčevina. Za izbacivanje šlajma iz pluća upotrebljava se koren ove biljke, a u nedostatku korena i njen cvet. U korenu ima 8—10% saponina, tj. onog istog sastojka kakvog ima i u stranoj biljci koja se u tu svrhu upotrebljava senegi. Cvet stišava, umiruje, i tim svojim delovanjem povećava izbacivanje štetne sluzi iz pluća. Jagorčevina se primenjuje svuda gde je potrebno boriti se protiv umaranja srca zbog zastoja u bronhijama: kod bronhitisa, velikog kašlja, zapaljenja pluća, pre i posle „krize“.

U ovoj biljci ima i kamfora (primulakamfor), te se ona zbog toga može upotrebiti onde gde već postoji srčana slabost, npr. kod starijih ljudi, i kod mlađih nežnih, malokrvnih i slabih osoba koje boluju od pluća i gde postoji mogućnost da srce malakše. U svakom slučaju, ona je bolja od čaja od lipe.

Preporučuje se u obliku čaja od kuvanog korena (odvara od korena) u dozi:
2—3 grama na 100 grama, ili
2—6 grama na 200 grama, ključale vode
Dnevno po tri šolje takvog prokuvanog čaja.
Iste su doze za čaj od cveta, poparenog (nekuvanog) u poklopljenom sudu. Ili se spremi isparena isceđevina (gusta teč- na masa) i upotrebljava u količini
0,2—0,5 grama,1 to jest, gram toga gustiša (ekstrakta) rastvara se u 400 grama čaja od lipe i uzima se na dva sata po jedna čašica. Jači treba da popiju u toku 2—3 dana, a slabiji za 3—4 dana.

Da bi se ova količina mogla približno odrediti, treba imati naumu da jedna kašičica sadrži 5 -6 grama. Prema tome, količina od pola grama iznosila bi deseti, a količina od grama peti deo kašičice. Ovo najbolje mogu spremiti iskusni apotekari.

Stručnjaci vele da jaglika ima oko osamdeset vrsti, i zbog toga delovanje nije uvek isto. Treba umeti uzabrati ono pravo, planinsko, mirišljavo, što u rano proleće cveta žuto.

Kako ovaj koren, koji ima miris anasona, ima i osobinu da tera na mokrenje, a u isto vreme da blago čisti, može da se upotrebi i u početku plućnih zapaljenja, nazeba i gripa. On deluje tada i protiv vatre i protiv bolesti mokraćnih organa.

Tags:, , , ,
Posted in: Grlo, Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com