By 6 Novembra, 2012

Ruža kao lek

Dokazano je da slatko od ruža i drugi sirupi od ružinog cveta dobro deluju na grudne bolesti, kako zbog svog zejtina tako i zbog tanina koje sadrže u sebi, zatim zbog blagog delovanja na stomak i na creva, naročito ako postoji naklonost ka prolivu.

Konzerva od ružinog cveta može da se napravi po ovom receptu:
Crvene ruže u prahu 10 grama
Vode od ruže  20 grama
Šećera u prahu   65 grama
Glicerina  6 grama

Ali kako ovo nema takav ukus kao što ga ima naše slatko od ruža najprostije je uzimati naše slatko. Najbolje je ružu spremiti na sledeći način:
Uzeti ružine cvetove dok su u pupoljku otkinuti svakoj latici (cvetnom listiću) repić. Zatim gnječiti i istucati u avanu s tri puta većom količinom šećera (po težini), tome dodavati vodu od ruže dok se ne dobije smeša nalik na med. Uzimati po 50—100 grama dnevno toga leka, koji ni u kom slučaju ne može da šteti.

Pektin je lek koji je u poslednje vreme bio jako hvaljen. Njegovo delovanje srodno je delovanju želatina (piktijama) i ,natrijumove sluzi’. To je jedna vrsta sluzavog soka sredina između piktija i smolaste mase, sastojak koji se nalazi u poje- dinim biljkama, pojedinim cvetovima i u pojedinim plodovima, voću, kao i ruži, kestenu i gencijani (lincuri). Interesantna stvar: konzerve (slatko) od ruža nekada su se upotrebljavale kao lek protiv krvarenja iz pluća, naročito na Istoku. Dobra konzerva (slatko) od ruža nije ništa drugo do topljenje (razmekšavanje) ruže u glicerinu.

Pektin se vadi danas ne samo iz listića ružinog cveta nego i iz jedne mešavine ruže, divljeg kestena i lincure (gencijane). Od toga se pravi rastvor tečnost, koja se razliva u ampule. To je rastvor pektina 1:100, koji se može dati na usta po 5 grama ili se ubrizgava pod kožu. Pojedini naučnici, kako u Fran- cuskoj tako i u Nemačkoj, postigli su time ubedljive rezultate kod krvarenja iz stomaka, a tako isto u slučajevima pljuvanja krvi iz pluća. Iz ovoga se vidi da se veća važnost ruži ne može dati.

Tags:
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com