By 6 Novembra, 2012

Ren kao lek

Njegova uloga je da nadraži sluzokožu i da popravi opštu ishranu organizma, jer povoljno deluje na sve organe za varenje; zato je od znatne koristi kod skrofuloze, obilatog izbacivanja šlajma iz pluća, bolesnih desni i neaktivnih grudnih bolesti, tuberkuloze i dr.

Od rena se pravi sirup koji je vrlo aktivan. I to na ovaj način: ren se oljušti i iseku se komadi u kolutove i razmeste na mreži (gazi ili sl.) iznad kakvog suda. Preko kolutova rena pospe se debeo sloj šećera u prahu. Kroz
mrežu posle toga kaplje sirup u sud. Od tog sirupa daje se bolesniku po 1—2 kašike dnevno pre jela.

Spolja kao oblog ren deluje čak i jače nego slačica, što je katkad potrebno za izazivanje crvenila i pritoka krvi obolelom mestu (kod proboda, akutnih bronhitisa, zapaljenja plućne maramice, reumatizma itd.). Oblog se drži 10—20 minuta, bez prethodnog mazanja kože uljem.

Ima više vrsta ove biljke. Lekovite su samo ova i kašikara, od koje se, između ostalog pravi i tzv. ren-spiritus.

Kao što se vidi iz primene pobrojanih biljaka, vrlo ih je lako iskoristiti, naročito u lečenju dugotrajnih bolesti. Samo je potrebno znati izvesne načine spremanja leka, kao npr. od ruže i rastavića, rena itd. Njihova primena, naročito rena, korisna je i pri pojavi otoka, jer se smatra da deluju (rastavić i ren) na ćelije bubrega koje luče mokraću (na bubrežni epitelijum).

U ovom poslednjem slučaju može se primeniti i mešavina od: 1) šipka, 2) korena od zečjeg trna, 3) primorskog luka i 4) venje, od svake vrste uzme se po 25 grama. Šipak i venju treba zdrobiti, a koren od zečjeg trna i primorski luk isitniti. Za čaj treba popariti jednu kašiku ove mešavine sa šoljom ključale vode. Kad je čaj gotov, procediti ga kroz pamuk ili komadić čistog platna (gaze), da se zadrže dlačice kojih ima u šipku.

Piti 2—3 puta dnevno po jednu šolju. Ova mešavina može se pretvoriti u prah i uzimati se 2—6 puta po jedna kašičica.

Tags:, , , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com