By 6 Novembra, 2012

Dunja kao lek

Gunja, mrkatunja. Upotrebljava se njen zreo plod i kao hrana i kao lek. Vrlo je dobra, jer svojim svojstvima, koja deluju stežući, reguliše rad creva i deluje protiv proliva. U isto vreme svojim taninom pomaže organizam u borbi protiv infekcije (zaraze). Ne kvari sluzokožu stomaka a, međutim, tanin iz nje u crevima se dobro upija, te i s te strane deluje na bolesna mesta i podstiče ka ozdravljenju.

Ubrzani rad srca („lupanje”). Proširenje desne strane srca. Proširenje leve strane srca i opšte proširenje, kao i proširenje aorte kod starijih ljudi
Ako uporedimo srce s pumpom, a takvo poređenje i odgovara, onda iz svake teškoće u plućima, naročito ako dugo traje, proističe i teškoća za srce. Ono mora terati krv kroz pluća, te ukoliko je prepreka na tom putu veća usled zapaljenja, kataralnog bronhitisa, proširenja pluća, zastarelih zaraznih procesa, pa i skleroze plućnih sudova itd utoliko ono mora više da se napreže.

Da bi za isto vreme moglo progurati istu količinu krvi, srce mora da brže radi: da bi se postiglo u plućima onakvo napajanje krvi kiseonikom kakvo biva kad je srce zdravo. U slučaju bolesti pluća, nezavisno od svega drugog, npr. otrovne infekcije itd., nastupe čisto mehaničke teškoće za srce: ono može da se premori, malakše, da se uveća, rastegne, jako proširi i najzad izda. U slučaju teškoće po srce nastaje osećaj nedostatka vazduha, teško disanje, zaptiv, napad gušenja, cijanoza(pomodravanje), tzv. „gubljenje daha“.

Stoga je potrebno da se u ovakvim slučajevima oslobode pluća od „nečistoće“, sluzi. i da se tako što pre skine teret za srce i olakša mu se rad. Olabaviti napon u „pumpi“ znači pomoći srcu. Očistiti pluća često biva teško, katkad traje dugo, jer u plućima postoji staro ognjište bolesti, poneki put i tuberkulozno, koje se ne može lako izlečiti.

Naročito ako se bolesnik ne stavi u dobre higijenske i klimatske uslove i ne podvrgne strogoj disciplini u načinu života, rada i odmora. Jer se tek u takvim povoljnijim uslovima može očekivati i poboljšanje stanja u plućima, tj. stišavanje ognjišta, a s tim uporedo i olakšavanje srcu, u prvom redu srčanom mišiću.

Tags:,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com