By 5 Novembra, 2012

Žalfija kao lek

Kadulja, kaduna, kalaver, salvivija, krastavica, pelen crnogorski, slavuljak, kuša, kuš. — Ovoj biljci savremeni leka- ri ne pridaju veliku pažnju. I to služi kao primer koliko je lakše propisati protiv znojenja gotov lek, „kefaldol” ili „agaricin”, nego primeniti ovu biljku, žalfiju, koje ima svuda kod nas, naročito na Primorju, gde raste kao divlja biljka. Ove što rastu kod nas po baštama američkog su porekla. One služe za ukras. A ko od lekara i studenata, koji godinama prolaze pored žalfije, misli o tome da pred sobom ima u toj biljci dragoceni lek? Međutim, njene osobine su u novije doba utvrdili mnogi naučnici, jer su s ovom biljkom postigli izvanredne rezultate.

Od svemogućih osobina koje su pripisivane ovoj biljci ranije, kao npr.: da tera na mokrenje, da deluje povoljno na dobijanje menstruacije,da je dobra za stomak, za rane, da zaustavlja krv, da pojačava polnu snagu, protiv paralize, epilepsije, da je u stanju čak da pripomogne začeće ploda, da olakša porođaj . Ostalo je jedno, i to sigurno, naime: da deluje protiv znojenja, da se bori protiv noćnog znojenja, kakvo imaju bolesnici iznemogli od dugotrajnog grozničavog stanja, kao i bolesnici koji su preležali neku tešku bolest i postali iznureni i mlitavi. Svima njima je žalfija u vinu ili alkoholu pomogla. Izvanredan rezultat s ovom biljkom bio je postignut kod plućnih bolesnika uopšte i tuberkuloze napose, kao i kod reumatizma i bolesnika u oporavljanju posle preležanih teških bolesti.

Njeno delovanje se oseća vrlo brzo dva časa posle uzimanja leka, i ono traje i nekoliko dana posle obustave davanja leka. Njena se moć objašnjava delovaanjem preparata koji komanduje površinskim žlezdama koje luče znoj, te one obustavljaju lučenje.

Od ove biljke najbolje se upotrebljava tinktura: po 50 kapi na dva časa pre početka znojenja. Po 1 kašičica pre spavanja ako je znojenje noćno. A kao sredstvo za podsticanje energije kod ljudi koji su nervno istrošeni može se davati čaj, ili vino spremljeno po sledećem receptu:
Lista od žalfije   80 grama
Grčkog vina (sa Samosa)  1000 grama
Ostaviti da kisne osam dana i davati po 1 — 3 kašike posle jela. Čaj se pak sprema od 2 kašike iseckanog lišća na šolju vrele vode, i uzima se pre spavanja.Može se zameniti vtasotinačkim, tikveškim (kavadarskim) ili prirodnim dalmatinskim vinom.

Ima više vrsta žalfija:

a) s cvetom plavim i ljubičastim lekovita žalfija

b) žutim ili bledožutim „belim“, tzv. „lepljiva“ žalfija i austrijska žalfija

c) s cvetom plavim, ružičastim, ili belim kao vunasta ili etiopska žalfija, ,,ču- pava“, livadska, šumska, „troćoškasta”.

Nas najviše interesuje lekovita žalfija. Gde ona omane druga sredstva manje pomažu, ali ih treba ipak upotrebiti. A to su: čaj od izopa (lišća), čaj od isušene zelene kore oraha, sirup od belog luka, kao i lek agaracin, koji se dobija iz truda (pečurke) što raste na arišu. Prah od isušenog truda teško se može meriti, zato je bolje tražiti čist agaracin.

Žalfija je nizak polužbun, dostiže visinu od 3 do 5 decimetara. Donji deo stabla joj je drvenast. Mlade grane su tanke, četvorouglaste i sivo maljave. Listovi su svi s drškom (peteljkom), duguljasto okrugli, dugo kopljasti, neznatno uspovraćeni, srebrnastozeleni zbog mnoštva dlaka, vrlo aromatičnog i svojstvenog mirisa. Čašica na cvetu je zelena, jajasto kopljasta. Cvetovi po 4—6 na broju u vidu klasa. Cvet pripada usnaticama. Boje je plave ili ljubičaste, retko bele. Kao domaća biljka raste na primorju (Kotoru i okolini, itd.), kao i kod nas u centru zemlje. Vreme cvetanja jun-Jul.

Kao apotekarski preparat lek je nemačkog porekla, spremljen od svežeg lišća žalfije. Daje se na 2 sata pre znojenja, po 30—50 kapi, ili 3 puta dnevno po 15 kapi, u malo vode.

Biljke kao lekovi protiv komplikacije kod dugotrajnih plućnih katara i tuberkuloze.

Tags:, , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com