By 5 Novembra, 2012

Proljevak – lek za otekle noge

Kod grudnih bolesnika s hroničnim zapaljenjem trbušne maramice, kao i kod onih koji imaju otoke u trbuhu ili u nogama, pa i na rukama, a nemaju obolelu sluzokožu u stomaku i crevima, tj. mogu da jedu bez bolova i teškoća, može da se primeni ovaj lek radi uklanjanja otoka, naročito ako to zahteva hitna potreba. Iako je ovaj lek gorak i opasan, ipak, kad se s pažnjom i znalački primeni, može opravdati nade kod uvećane jetre, hroničnog zapaljenja trbušne maramice tuberkulozne prirode i otoka od slabosti srca i bubrega. Misli se da ovaj lek deluje svojim šećernim jedinjenjem (glikozidom) putem srca na bubrežnu radnju, tj. mokrenje.

Najzgodnije i najsigurnije je davati ga spremljena u apoteci u vidu tečnog zgustka (tečnog ekstrakta) po 0,1—0,2 grama ujutru na prazan stomak, i to u čaju od divljeg sleza.

I tamo gde obična medicina ne pomaže, po tvrđenju mnogih lekara, lek od ove biljke može dati odlične rezultate. Tečan zgustak može se davati počev od slabih doza po 20 kapi pa do 50, ujutru u toku tri dana, zatim tri dana odmora, pa opet davati tri dana, do očiglednog delovanja na bolest, što može da bude i kroz četrdeset dana. Caj od proljevka, ako se uzme 1—3 grama njegovog lišća za šolju čaja, može da zameni druga jaka sredstva za čišćenje. Proljevak (cela biljka) može da se upotrebi i kao čaj u dozi: 1—3 grama na šolju čaja, uzeti našte na svaka tri dana s odmorom od tri dana. Ako se uzima prašak od lišća, doza mu je: 0,2 grama. Po jedan prašak 3 puta dnevno. U Americi kažu za njega da je gorak, tera na stolicu, tera gliste, jača mokrenje, uspavljuje, od stranjuje bolove.

Biljka s dugotrajnim korenom koji puzi po zemlji i ispušta žilice. Iz njega izbija jedno uspravno stablo, jednostavno ili s malim grančicama, 1,5—3 decimetra visine. Lišće je unakrsno, dvojno, naizmenično, tako da kad bi se stablo gledalo odozgo, položaj lišća na stablu ličio bi na krst. Lišće je duguljasto kopljasto, nema dršku i obuhvata stabljiku, vrlo je malo urezano na vrhu po ivicama. Cvetovi su usamljeni, na dugačkim drškama, izbijaju iz pazuha listova. Cvet je boje bele do crvenkaste. Vreme cvetanja: jun,jul. Raste po močvarama i jarkovima.

Proljevak je biljka koja raste u Meksiku, a gaji se u Indiji. Sadrži smolu koja deluje kao jako sredstvo za pročišćavanje. Prašak od gomolja jalape i njena smola daju se obično u pilulama.

Tags:,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com