By 4 Novembra, 2012

Indijska mahovina kao lek

Vrlo je dobar lek protiv kašlja, pljuvanja krvi i kad se podozreva da ima rana u plućima. Bolesnici se sami često žale „kao da imaju ranu u plućima”, što u stvari i biva. Ova biljka deluje nežno umanjuje nadražaje na kašalj.

Lek se sprema na ovaj način: u litar vode spusti se 10 grama mahovine i stavi na vatru. Kad proključa, voda se odlije da bi se izbacila gorčina. Ostatak se ispere hladnom vodom i nanovo kuva u litru vode. To kuvanje treba da traje pola časa. Pije se šoljicama kao kafa i salep. Kuvana s mlekom, bez gorčine, ova mahovina je hranljiva: pojačava apetit i daje snage.

Ali je više naučnika našlo da je islandska mahovina vrlo korisna kad se ne lišava svoje gorčine, jer onda dobro deluje protiv povraćanja ili protiv kašlja s povraćanjem, s bolovima u glavi (migrenama), bolovima u oblasti jetre (crne džigerice) itd.

U ovim slučajevima najbolje je primeniti alkoholnu tinkturu u dozi po 50-60 kapi dnevno, a na 2 časa po 10 kapi u malo vode i pre jela (Leklerk).
Iako se zove „islandska“, ovu mahovinu dr Sava Petrović opisuje u svom delu i navodi joj ime „štitarka“ što znači da ona raste i kod nas. On kaže: „Raste po prisojnim stranama viših brda, i to na zemlji, po stenama itd.

Ova mahovina nema ni korena, ni stabla, ni lišća, već sve to raste ujedno, sastavljeno. „Lišće“ izgleda kao neka opna, koja je razgranata, pljosnata, uspravna i podeljena na kriške, na vrhu raširena i zatupasta, boje maslinaste ili kestenjaste.

„Islandska mahovina nema mirisa, a ukusa je gorkog. Upotrebljava se za hranu na ostrvu Islandu (na krajnjem severu). Pošto se kuvanjem očisti od gorke materije,u tom stanju daje se i za lek protiv proliva i poremećaja organa za varenje, kao što se daje salep i skrob.

No u lekarstvu se daje sa svojom gorkom materijom, i to kao sredstvo koje ojačava, a naročito kao lek od raznih bolesti pluća. Tako se smatralo onda, pa se to potvrđuje i danas.

Dobro je primenjivati je u ovoj mešavini,koja ima prednost što daje meku stolicu.
1)Morač, divlja mirođija
2)islandski lišaj
3)karagen, alga
4)koren od belog sleza

Uzeti od svega po 25 grama i dobro izmešati. Od ove smeše uzima se po jedna kašika na šolju vode.To se prokuva i pije vruće.

Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com