By 4 Novembra, 2012

Beli luk za izbacivanje šlajma

Usled toga što se on brzo izlučuje preko pluća sok belog luka (esencija) može lako da izmeni stanje u plućima, tj. da pomogne izbacivanje šlajma. Prof. Leper i dr Leklerk imali su, kao što smo napred izneli, uspehe s njim i kod najzapuštenijih, gnojnih i trulih oboljenja pluća, naročito kad se oseća težak zadah iz grudi i usta usled rđavog stanja u plućima.

Najbolji uspeh se dobija od tinkture ili alkoholature u dozi po 20—30 i 50 kapi dnevno (prema uzrastu). Prof. Leper savetuje da se za spremanje leka uzima samo svež luk, a spiritus da ima samo 60 %. Takva je tinktura jača, snažnije deluje, jer sadrži glavni lekoviti sastojak (disulfid dialila). Daje se po 50 kapi dnevno u tri manja obroka.
Ovoj grupi lekova, koji imaju moć da pomažu izbacivanje šlajma treba dodati i sledeće:

1 Seme od žilovlaka (krupnog i sitnog)koje se daje kao čaj.
2. Irska mahovina, karagen, koja se daje u obliku kuvanog čaja, u dozi: 2:200.Piti u toku dana. Može se kupiti u apoteci.
Ovo sredstvo dobija se iz isušenih morskih algi, koje pored sluzavih materija sadrže i jod. Omekšava sluzokožu, poboljšava stanje u crevima, čak i kod proliva.

Po svemu deluje kao naš salep, te se kod grudnih bolesnika, kod kojih creva nisu u redu, može dati u mešavini s drugom biljkom, kao na primer: divizmom (10 grama), slezom (20 grama). žalfijom i lišćem od kupine (narodna medicina) po 25 grama i karagen (20grama). Uzima se po 2 kašike na šolju vode. Čaj prokuvati i u toku dana piti kašikama. na svaka 2 časa.

Tags:, , ,
Posted in: Grlo

Comments are closed.

shared on wplocker.com