By 3 Novembra, 2012

Rosulja za magareći kašalj

Rosulja ili, latinski, drozera poznata je i dečjim lekarima. Pre je smatrana, naročito od strane homeopata, kao osobiti lek protiv tuberkuloze. Ali najnovijim radovima mnogih naučnika utvrđeno je sa sigurnošću da ona neosporno deluje kod magarećeg kašlja time što „smiruje kašljucanje i golicanje, te čini da su napadi kašlja ređi i kraći i utiče povoljno na povraćanje, dakle, deluje na uklanjanje grča u bronhijama.

Upotrebljava se sveže lišće drozere, koje se bere u vreme cvetanja: a može se upotrebiti i cela biljka.

Propisuje se najčešće tinktura od drozere u dozi: 10-20 kapi. i to po 3-5 puta u 24 časa.

Deci se može davati u obliku sirupa ovako spremljenog:
Tinkture drozere 2 grama
Sirupa od crvene bulke 200

U svakoj velikoj kašici ovog sirupa ima po 10 kapi tinkture.
Ranije patentirani lek „pilka“, koji su davali lekari protiv velikog kašlja, u kapima, bio je spremljen od drozere i majkine dušice; „timolizat“ je od majkine dušice; „tusamag” je sastavljen od tečnog ekstrakta pitomog kestena i majkine dušice; „timodrozin“, isto tako a „drozerin” od drozere. Iz toga se vidi važnost majkine dušice, što i lekari treba da znaju.

Ako se upotrebljava cela biljka, treba je tako isitniti i preliti ključalom vodom (po 1 kašičica na šolju) i davati u određeno vreme.

Rosulja kao lek može se primeniti i kod odraslih posle nazeba i infekcije dušnika, pooštrenih dušničko-bronhijalnih zapaljenja, kao i u toku zaraznih bolesti, kad postoje napadi kašlja, izazvani nadražajima i grčevima, tzv. paroksizmima, i druge pojave uz to kašljanje, kao što su: kijanje, povraćanje, bol u prsima, pri čemu se mora voditi računa o tome da li u danom slučaju imamo infekciju, stanje slabosti tkiva ili mehaničku prepreku (na primer, usled uvećanih grudnih, hilusnih žlezda). Doza ujutru i uvece 1-3 kapi.

Rosulja ili drozera je višegodišnja zeljasta niska biljka koja raste na barovitim visokoplaninskim tresetištima. Lišće joj je pri zemlji.Liske imaju zlezdaste dlake stabljike su gole bez lisca,sa belim cveticima pri vrhu. Peteljke su zvezdasto poredjane oko stabljike.

Bere se cela biljka dok je u cvetu. Nema mirisa, a ukusa je nagorkog i oporog. Rosulja se hrani sitnim insektima: kad insekt padne na lisku ona se zgrči, a žlezdane dlake ga „zarobe i svojim sokovima svare“ (insektivora biljka).

Tags:, , ,
Posted in: Grlo

Comments are closed.

shared on wplocker.com