By 30 Oktobra, 2012

Ruzmarin – začin i lekovito bilje

Ruzmarin (Rosmorinus officinalis) je dobro poznata biljka koja ima jak aromatični miris, listova u obliku iglica sličnih iglicama četinara, koja raste u žbunovima i u kasno prolaće i rano leto cveta malim plavim cvetovima. Obično naraste od 30 do 50 centimetara, ali može da dostigne visinu i od 2 metra. Ruzmarin u toplijim predelima služi ljudima kao živa ograda za obeležavanje granica poseda ili dvorišta i raste na padinama i brežuljcima.

Stari Grci i Rimljani veoma su cenili ovu biljku. Smatrali su da ruzmarin podstiče pamćenje i podmlađuje. Grčki intelektualci nosili su vence od ruzmarina na glavi u toku ispita da bi unapredili svoje pamćenje i koncentraciju. Šekspir je, takođe, pisao da ruzmarin pomaže pamćenju.

Ljudi su od davnina verovali da ruzmarin ublažava bol, pa su ga stavljali na rane. Ruzmarin se u nekim kulturama poklanja na sahranama, u drugim kulturama ruzmarinom se kite mladenci kao zalog srećnog braka. On je često deo božićnog dekora.

Ruzmarin se spominje u mnogim legendama, a danas je, zbog svojih aromatičnih svojstava, sastojak sapuna, šampona, balsama za kosu, losiona za kupanje. Ulje dobijeno iz ruzmarina koristi se u industriji parfema, za spravljenje kozmetike i aromaterapiji. Suvi listovi ruzmarina u kombinaciji sa suvim lišćem i cvetovima drugih aromatičnih biljaka služe za osvežavanje prostorija.

Ruzmarin u kulinarstvu
Ruzmarin je biljka koja potiče iz familije iz koje potiču origano i timijan, koji su široko zastupljeni u kuhinjama mnogih naroda. Ruzmarin, kao i origano i timijan, ima svoje mesto u kulinarstvu kao veoma kvalitetan začin. Posebno je zastupljen u francuskoj i italijanskoj kuhinji.

Ruzmarin dodajte jelima od krompira, paradajzu, grašku i mrkvi. U malim količinama dodajte ga kolačima i biskvitima i vaši kolači dobiće novu, prijatnu aromu. Posebno pristaje pečenim jabukama u ljusci.

Ruzmarin ima najprijatniji miris za vreme cvetanja i tada ga je najbolje brati. Mlade biljke imaju lepši miris.

Ruzmarin u medicini
Sveži i suvi listovi i vrhvi cveta ruzmarina imaju lekovita svojstva. U tradicionalnoj evropskoj medicini ruzmarin je korišćen za pravljenje tonika i kapi za lečenje grčeva i gasova u stomaku. Njime su lečeni bolovi u stomaku, glavobolja, prehlada i nervna napetost. U Indiji i Kini ruzmarin je upotrebljavan za lečenje glavobolje.

Ruzmarin je korišćen za poboljšanje apetita i varenja.

Danas se ruzmarin upotrebljava za stimulisanje i lečenje žuči i za sprečavanje prehlade. Ispiranje usne duplje čajem od ruzmarina pomaže dezinfekciji usne duplje i lečenju čireva i ranica u ustima.

Ulje dobijeno iz listova ruzmarina može se pomešati sa maslinovim uljem i koristiti za masiranje tela. Ulje ruzmarina doprinosi opuštanju mišića i umanjuje bol u zglobovima obolelim od artritisa. Ulje ruzmarina upotrebljava se za ublažavanje reumatskih tegoba, rana i problema sa cirkulacijom. Ulje ruzmarina dodajte u vodu za kupanje da biste načinili opuštajuću kupku.

List ruzmarina sadrži mnoge supstance koje imaju snažno antioksidantno i protivupalno dejstvo. Neki njegovi sastojci deluju protiv stvaranja tumora. Ulje ruzmarina ima antiseptičko dejstvo.

Lekovita svojstva ruzmarina
Neka istraživanja su pokazala da je ekstrakt ruzmarina, koji je davan laboratorijskim životinjama doprineo da one ređe obolevaju od tumora dojke. Drugo istraživanje je pokazalo da jedan sastojak ruzmarina, karnosol, štiti od raka. Karnosol blokira stvaranje enzima COH – 2 koji igra važnu ulogu u stvaranju raka debelog creva, dojke i drugih vrsta raka.

Ruzmarin poseduje antibakterijsko i antispazmatično dejstvo. Ruzmarin pomaže proizvodnju žuči i tako olakšava varenje masti. Kada se ruzmarin uzima zajedno sa hranom pomaže varenje i lečenje organa za varenje. Ruzmarin spolja na kožu poboljšava cirkulaciju i olakšava reumatske tegobe.

Koliko je ruzmarin bezbedan
Nisu poznati slučajevi štetnosti ouzmarina po ljudski organizam.
Takođe, ruzmarin ne ometa apsorpciju i delovanje lekova koji se koriste u medicini.

Budite pažljivi kada ulje ruzmarina koristite za masažu, da u dovoljnoj meri bude pomešano sa maslinovim ili drugim jestivim uljem da ne bi nastupilo nadraženje kože.

Ruzmarin i ulje ruzmarina treba izbegavati tokom trudnoće, jer podstiče cirkulaciju pa može dovesti do spontanog pobačaja.
Kada se upotrebljava za ishranu, uobičajena količina za jednu osobu je 5 grama isečenog lista ili lista u prahu.

Tags:, , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com