By 30 Oktobra, 2012

Kako zaustaviti starenje?

Danas popodne stariji smo nego što smo jutros bili, ali nas, zapravo, ne čini samo prolazak vremena I starijima. Nepravilan način života, loša ishrana, otrovi koji se nakupljaju u našem organizmu, nedostatak hranljivih materija, strah, zabrinutost, stres i pogrešna upotreba lekova čine da naši organi, tkiva i ćelije stare mnogo brže nego što bi trebalo.

Godine nisu naš neprijatelj. Bolest jeste.

Nauka iznosi predljude paradoks. Naime, što je osoba starija to joj se predviđa duži životni vek. Za dete rođeno 1993. Godine očekivani životni vek je 76 godina. Međutim, za osobu koja je napunila 85. Godinu života, očekivani životni vek je 91 godina. Naravno, ljudsko biće ne podleže statistici i nijedna statistika ne može da odredi ili ograniči životni vek, ali je korisno da znamo da možemo da nadmašimo očekivanja (prim. Prev).

Naučnici tvrde da mi koristimo samo dve trećine potencijala koji naš organizam poseduje. Ljudski vek je u proseku makar dvadeset do trideset godina kraći nego što treba. Iakoje danas ljudski vek duži nego što je bio pre sto godina, godine starosti ispunjene su bolovima, bolešću, slabošću, posetama lekaru.

Ako primetite neke od sledećih znakova u svom iskustvu, znači da možda i vi prebrzo starite: bolovi u zglobovima, tamne mrlje po koži, nedostatak snage, oslabljen vid, problemi sa spavanjem i slaba cirkulacija.

Zašto baš ja?
Ako ste zapazili neke od prethodno spomenutih znakova kod sebe i zabrinuli se, obratite pažnju u nastavku teksta na uzroke tih znakova starenja i izbegavajte ih.

Loše navike koje uzrokuju naglo starenje

Izloženost raznim zagađivačima životne sredine i otrovima. Hemikalije i razni otrovi nalaze se svuda oko nas: hemikalije u kući, prašina i hemikalije na radnom mestu, otrovni gasovi u vazduhu iz fabrika i automobila, zagađena voda, voće i povrće zatrovano pesticidima.

Konstipacija (zatvor) i loša probava. Loša probava ne dozvoljava da hrana koju smo pojeli bude pravilno iskorišćena za potrebe našeg organizma. Hrana se jednim delom pretvara u otrove koji narušavaju naše zdravlje. Ovi otrovi preko krvi dospevaju u ćelije, tkiva i organe i ubrzavaju proces starenja.
Rđava ishrana. Nezdrava hrana, koja obiluje masnoćama i rafinisanim šećerom, ne hrani ljudski organizam i ne daje mu sastojke neophodne za razvoj i rad.
Stres i strah. Najnovija istraživanja pokazuju da svaki stres, koji pretrpi naš organizam, neposredno negativno utiče na svaku ćeliju u našem organizmu.
Nedovoljno spavanje. Odmor i spavanje neophodni su našem organizmu u naporu da obnovi svoje snage. Ukoliko sebe lišavamo sna, naše ćelije nemaju vremena i energije da se obnove i tako gube svoju vitalnost.
Nedovoljno fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost je ključna u borbi za održavanje zdravlja. Neophodna je da organizam dobije dovoljno kiseonika i podstiče rad svih mišića.
Rafinisani, beli šećer i alkohol. Beli šećer i alkohol uništavaju sve naše ćelije, tkiva i organe, pa tako pružaju samo lažno osećanje zadovoljstva ljudima koji uživaju u njima.
Lekovi. Mnogi ljudi na svoju ruku uzimaju razne lekove. Lekovi mogu imati pogubno dejstvo ako su upotrebljeni bez lekarskog nadzora.
Sunčeva svetlost. Sunčeva svetlost je neophodna za održavanje života, ali preterano izlaganje suncu veoma je štetno, baš kao alkohol i šećer.
Prejedanje i uzimanje hrane u kasnim večernjim satima. Ove široko rasprostranjene navike ne dozvoljavaju našem organizmu da se odmori u toku noći. Naš organizam je primoran da vari velike količine hrane cele noći, umesto da se odmara i prikuplja snagu za novi dan.

Stanimo na put neprijateljima
Kao i za mnoge druge prilike u životu tako i za zdravlje – jednom kada prepoznamo uzrok problema, potrebno je da taj uzrok odstranimo i rešimo problem.

Dobre navike za vaše zdravlje

Kolikodo vas stoji, odstranite otrove i hemikalije iz svoje životne sredine. Hemikalije za održavanje higijene u vašem domu koristite prema priloženom upustvu. Činjenica je da se ove hemikalije troše u preteranim količinama. Hranite se namirnicama koje nisu obrađivane pesticidima, konzervansima, emulgatorima i veštačkim bojama. Nosite odeću od prirodnih materijala.
Neka se vaš organizam redovno čisti. Pijte dovoljno tečnosti da vaš organizam ima mogućnosti da se iznutra čisti.
Upotrebljavajte što više presnih namirnica (voća i povrća). Sveže voće i povrće bogato je mineralima, vitaminima i enzimima koji obnavljaju ljudski organizam. Pijte dovoljno vode, a izbegavajte gazirana pića i mleko.
Odvojte dovoljno vremena za sebe. Svakom ljudskom biću neophodno je da neguje i svoj unutrašnji, duhovni život. Sve je više dokaza koji potvrđuju da vera u Boga pozitivno utiče ne samo na mentalno, već i fizičko zdravlje osobe koja je iskreni vernik.
Spavajte sedam do devet sati svake noći. Osećate se umornim u toku dana? Kratka pauza od svih obaveza obnoviće vašu snagu i podmladiti vaš organizam.
Redovno vežbajte. Vežbanje podstiče i poboljšava rad srca, pluća i mišića i poboljšava protok krvi kroz ceo organizam.
Ne zaboravite da je bolje i jednom sedmično vežbati nego ne vežbati uopšte, a vežbanje tri puta sedmično bolje je od vežbanja jednom u toku sedmice.
Prestanite odmah da upotrebljavate alkohol, duvan i beli šećer! Ove supstance uništavaju ljudski organizam i um!
Strogose pridržavajte upustava i saveta svog lekara, kada su u pitanju lekovi koje morate da koristite. Ne menjajte dozu i
vrstu leka na svoju ruku. Samo lekar može da odluči o vašoj terapiji.
Oprezno boravite na suncu. Boravak na suncu dozvoljen je u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim časovima.
Jedite umereno i pretežno u prvom delu dana. Osobe koje su u zavidnom zdravlju dočekale duboku starost, svedoče da u toku dana imaju više manjih obroka i da im hrana nikada nije služila kao uteha ili nagrada.
Savetujte se sa svojim lekarom da li je potrebno da uzimate dodatne vitamine i minerale.

Pozne godine života treba da budu vreme u kome će osoba uživati u zasluženom odmoru. To za stariju osobu treba da bude vreme mira i zadovoljstva. Počnite već od danas da ulažete u svoje zdravlje i međuljudske odnose da bi vam pozne godine, kad jednom dođu, bile što ugodnije.

Tags:, , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com