By 28 Oktobra, 2012

Suncokret u ljudskoj ishrani

Osušeno suncokretovo seme sadrži 28% ulja, dok se od sveže oljuštenog suncokretovog zrna može iscediti 42 – 63% ulja. Uljare koriste neoljušteno suncokretovo seme iz koga presovanjem ili ekstrakcijom dooijaju ulje. Zrelo suncokretovo seme je crno, a pored ulja sadrži još i dragocene belančevine, vitamin B., Bg i D, a od minerala nešto kalcijuma.

Oljušteno suncokretovo seme zbog svog prijatnog ukusa i značajne energetske vrednosti predstavlja zdravu namirnicu za one koji se bave sportom ili mnogo putuju. Osim toga, ono je vrlo podesno kao dodatak hrani i raznovrsnim salatama spravljenim od svežih namirnica.

Ulje koje je dobiveno kombinovanim postupkom, presovanjem i ekstrakcijom iz neoljuštenog ili delimično oljuštenog semena većinom je zamućeno usled primesa koje potiču iz ljuske. Zbog toga tako dobijeno ulje mora da se prečišćava i tek onda koristi, jer ima prijatan ukus i lepu žutu boju. U proizvodnji margarina ulje se većinom obrađuje do tačke topljenja od 33 – 36”C.

Za obogaćivanje i poboljšanje ukusa raznih salata i jela od povrća poželjna je upotreba hladno ceđenog ulja. Takvo ulje treba dodati jelu tek pošto se skine sa štednjaka, jer se tada ne oštećuje tako važan sadržaj nezasićenih masnih kiselina koje se nalaze u ulju. Najvažnija nezasićena masna kiselina koja se sadrži u ulju od suncokreta je lanolinska kiselina (65%).

Prema savremenim saznanjima ova kiselina je u stanju da spreči povećanje koncentracije holesterina, a već povećani holesterin da smanji. Ova funkcija lanolinske kiseline ima veliki značaj u dijetetici. Osim toga unošenje nezasićenih masnih kiselina preko ishrane neophodno je u razdoblju trudnoće, za normalno funkcionisanje štitne žlezde, kože, jetre i bubrega.

Nezasićene masne kiseline neophodne su u procesu sinteze lipida. Lipidi su supstance neophodne u izgradnji ćelija. Zbog toga što ljudski organizam nije u stanju da osim prostih nezasićenih masnih kiselina izgradi bilo kakvu drugu vrstu nezasićenih masnih kiselina, ne smemo dragoceni sadržaj ovih ulja razoriti nepotrebnim za – grevanjem. Zato se preporučuje i ukazuje na potrebu unošenja polinezasićenih masnih kiselina.

Treba spomenuti važnu činjenicu da vitamin E koji se nalazi u suncokretovom semenu služi kao zaštita od tromboze, poboljšava rad štitne žlezde, olakšava snabdevanje organizma kiseonikom i potpomaže prelazak karotina u vitamin A.

Suncokretovo seme odlikuje se vrlo bogatim sadržajem vitamina. B bogatijim od njegovog sadržaja u pšenici. U ovoj prijatnoj poslastici ima puno lecitina.

Tags:
Posted in: Semenke

Comments are closed.

shared on wplocker.com