By 25 Oktobra, 2012

Vegeterijanska ishrana za decu

Evo odgovora na važna pitanja koja sebi postavljate povodom uklanjanja jela od mesa sa svoje trpeze.

Kad biste pročitali o leku koji bi vašu decu zaštitio od mnogih ozbiljnih poremećaja, da li biste odmah otrčali da ga kupite? Dok takav lek verovatno ni ne postoji, istraživanja govore da svoju decu možemo zaštititi tako što ćemo im pružiti vegetarijansku ishranu (bez mesa). Istraživanja su pokazala da su vegetarijanci, za razliku od onih koji jedu meso manje podložni koronarnim bolestima, visokom krvnom pritisku, šećernoj bolesti, prekomernoj težini i nekim vrstama raka.

Ustanovljeno je da su vegetarijanci 20 do 80% zaštićeniji od srčanih oboljenja, 40% od raka i 20 do 60% od visokog krvnog pritiska. Time što ćete svoju decu odgajiti kao vegetarijance ili im makar servirati manje količine mesa, odnosno povećati broj bezmesnih obroka možda ćete doprineti njihovoj zaštiti od nekih od najrasprostranjenijih savremenih smrtonosnih bolesti.

Međutim, ako ste poput većine roditelja, verovatno ćete imati nekih pitanja koja se tiču odgajanja deteta kao vegetarijanca ili poluvegetarijanca. Evo nekih pitanja koja roditelji obično postavljaju.

Da li ima dovoljno hranljivih sastojaka u veterijanskoj ishrani?

Da, odgovara Američko udruženje za ishranu. Ako obroke isplanirate kako treba, vaše dete čak može napredovati i bez mlečnih proizvoda i jaja. Da smo živeli potpuno prirodno od samog postanka ljudskog roda, roditelji ne bi morali da se sada posebno trude da svojoj deci  vegetarijancima obezbede određene hranljive sastojke. Ali, mi ne živimo tako. Zbog toga roditelji treba da deci koja rastu obezbede oligoelemente i B vitamine, a možda i neke masne kiseline, kao i vitamine B12 i D i karnitin i taurin (amino – kiseline).
Za pravilnu ishranu potrebno je davati kompletne namirnice i sveže plodove hleb od celog zrna umesto testenine od belog brašna, sveži grašak umesto konzerviranog. Beba koja već jede čvrstu hranu takođe treba da dobija majčino mleko, a ako to nije moguće, onda sojino mleko za bebe.

Da li mleko, sir i drugi mlečni proizvodi mogu zameniti meso?

To nije dobra ideja. Previše zasićenih masnoća izlažu vašu decu visokom riziku od dobijanja srčanih bolesti, raka i drugih oboljenja. Previše mlečnih proizvoda (na primer, čaša mleka od oko 2 dl uz sva tri dnevna obroka) može sprečavati apsorpciju gvožđa kod deteta. Ako vaša deca imaju astmu, a počnu da jedu mnogo više mlečnih proizvoda, izložiće se većem riziku od dobijanja napada. Masnoće u mesu mogu da pogoršaju akne, što znači da će uzimanje više bezmesnih obroka pomoći da očistite svoju tinejdžersku kožu. Ali, ako umesto mesa uzimate mnogo sira, te bubuljice neće nestati.

Zar sva ta vlaknasta hrana neće zasititi moju decu pre nego što dobiju potrebne hranljive sastojke? 

Deca mlađa od deset godina imaju mali želudac, tako da samo jednu trećinu njihove hrane treba da čine namirnice sa mnogo vlakana i vode, kao što su celer ili jabuke. Ostavite u dečjem želucu mesta za visoko vredne namirnice kakve su maslac od orašastih plodova, namazi od pasulja, avokado, ovsene pahuljice i sušeno voće. Ukoliko vaša deca nemaju prekomernu težinu, takva hrana treba da čini barem polovinu onoga što jedu.

Ako su moja deca vegetarijanci, da li će zakržljati?

Istraživanja govore da deca vegetarijanci imaju barem isti koeficijent inteligencije kao njihovi vršnjaci koji jedu meso. A, ako vaša deca jedu mlečne proizvode i jaja, pokazalo se da će se fizički razvijati istom brzinom kao i deca koja jedu meso. Najmanje jedan istraživač je utvrdio da su desetogodišnji vegani (oni koji jedu samo hranu biljnog porekla) oko 2, 5 cm niži i 2, 4 do 4 kg lakši od svojih vršnjaka koji jedu meso. Ti vegani su stigli ostale do svoje dvadesete godine.

Da li je to malo zaostajanje u rastu nezdravo? Niko to ne zna. Međutim, postoje dokazi da je brži razvoj onih koji jedu meso nezdrav. Pre svega, deca čija je ishrana tipično američka, sa težištem na mesu, seksualno sazrevaju sve ranije, čak i u osmoj godini života. Masnoća u mesu prerano stvara kod te dece veliku količinu polnih hormona. Istraživanja su pokazala da devojčice vegetarijanke uglavnom dobijaju menstruaciju kasnije od svojih vršnjakinja koje jedu meso. To očigledno ne predstavlja nikakav problem i samo može pomoći da devojke kasnije budu zaštićene od raka. Takođe se roditeljima skraćuje period u kome brinu o eventualnoj trudnoći svojih maloletnih ćerki.

Vegetarijanci su u proseku oko 10% lakši od onih koji jedu meso. Tako vegetarijanski način ishrane može zaštititi decu od prekomerne težine koja dovodi do šećerne bolesti i kardiovaskularnih oboljenja. A šta ako vaše dete bude previše mršavo hraneći se vegetarijanski? Onda dodajte u njegovu ishranu visokokalorične namirnice kakve su maslaci od orašastih plodova, namazi od pasulja, avokado i ulje od lanenog semena, sve dok mu se težina ne normalizuje.

Da li vegeterijanska ishrana može da stvori poremećaje kod dece?

Ne. Međutim, neka deca koriste izgovor »Ja sam vegetarijanac« da bi prikrila problem koji imaju sa jelom. Pitajte svoje dete zašto je vegetarijanac. Da li zato što želi da pomogne životinjama i prirodnoj sredini, ili da bi ušlo u prošlogodišnji kupaći kostim?

Kako najlakše da deca postanu vegeterijanci?

Vaša deca mogu odmah bezbedno da postanu vegetarijanci, i to im možda neće stvoriti nikakve smetnje. Api, ako im je potreban postepen prelazak, možete im davati smanjene porcije mesa i manje mesnih obroka sve dok ne postignu nivo vegetarijanske ishrane kakav želite. Čak možete probati vegetarijanstvo u periodu od jedne ili dve nede lje da biste proverili da li tako želite da nastavite.

Vašoj deci će možda manje nedostajati meso ako počnete da ih hranite namirnicama koje liče na meso: pljeskavicama od soje, viršlama od tofua ili »mesnim nareskom« od seitana (koji se dobija od pšenice). Takođe im možete spremiti neka od omiljenih jela zamenjujući meso tofuom ili biljnim belančevinama: vegetarijanski čili, buritos od pasulja, vegetarijanske lazanje ili špagete sa sosom marinara umesto mesnog preliva, i slično.

Ako vaše dete ima neki problem sa jelom (kakav je nepodnošenje laktoze) , konsultujte se sa stručnjakom za ishranu pre nego što pređete na vegetarijanstvo. Mnogi nutricionisti niti znaju o tome dovoljno, niti podržavaju vegetarijanski način ishrane. Da biste pronašli nekog stvarno kompetentnog, možete pozvati udruženja za ishranu i tražiti nekog dijetetičara koji je stručnjak za vegetarijanstvo.

Većina odraslih ljudi koji jedu nezdrave količine mesa na to se navikla dok su još bili deca. Istraživanja pokazuju da, ukoliko servirate više bezme snih obroka, možete svojoj deci usaditi zdrave navike i bolje ih sačuvati od srčanih bolesti, ra – ka i nekih drugih oboljenja u kasnijem životu.

Ako svoju decu odgajaju na vegetarijanskoj ishrani, roditelji treba da im obezbede sledeće:

 

Одојче на чврстој храни

Дете

Тинејџер

Уље од ланеног или конопљиног семена

1 кашичица дневно

1 кашичица дневно (1 супена кашика ако дете једе само брзу храну)

2 кашичице дневно (2 ако дете једе са- мо брзу храну)

Олигоелементи и Б витамини

1 порција тамно зеленог лиснатог поврћа дневно

1 порција коренастог поврћа дневно (од 5. године надаље 1 су- пена кашика дијетет- ског квасца 3 пута недељно)

1 порција печурки 3 пута недељно

Калцијум (специјални напици или млечни производи)

600 мг/дан

800 мг/дан

1200 мг/дан

Витамин Б12#

5 микрограма/дан

1,5 микр.г/дан

2 микр.г/дан

Витамин Д

20 минута сунчања ЗХ недељно (лице и руке), или 10 микрограма/дан

Ako dete jede mlečne proizvode i jaja, ili ribu, živinu i crveno meso najmanje tri puta nedeljno, ovo nije potrebno. Gornje preporuke su zasnovane na preporukama američke vlade.

Tags:, ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com