By 23 Oktobra, 2012

Veliki kašalj kod dece

Ako je prava ova bolest se dobija usled zaraze. Najčešće je dobijaju deca od 1 do 10 godina. Svima je ona poznata, ali ćemo pomenuti ovde neke pojedinosti. Bolest počinje kao nazeb i gnezdi se u bronhijama. Nadražaji na kašalj bivaju česti, duži i izazivaju čak i povraćanje.

Prilikom udisanja vazduha za vreme napada, usled pene i šlajma u bronhijama, čuje se kao neko zviždanje, rikanje, nalik na rikanje magarca. Otuda i naziv ovoj bolesti. Napadi kašlja su češći noću nego danju. Bolest traje 35—40 dana. Za to vreme dete usled čestog kašljanja, povraćanja, zaraze i male temperature može oslabiti, a i u plućima mu se mogu pojaviti osložnjenja (komplikacije), koja treba zasebno lečiti.

Zato, da bi se sprečile te komplikacije, koje mogu biti i vrlo ozbiljne (zapaljenje pluća, zapaljenje plućne maramice itd.), treba primeniti i lekove koji ubijaju zarazu, lekove koji stišavaju kašalj, i pomažu izbacivanje šlajma ili održavaju snagu bolesnikovu dok ne prebrodi krizu (prve 2—3 nedelje) i ne počne ozdravljati posle pet nedelja.

Prvu vrstu čine lekovi koje smo ranije pominjali kod bolesti guše, naime:
a) lišće od eukaliptusa,
b) terpentinsko ulje,
jedan ili drugi lek sipaju se u lonac s jako slanom vodom i to se onda prokuva.

Para koja ide iz takvog suda rasprostire se po sobi bolesnikovoj, menja sastav vazduha i čini dobro bolesniku. Narocito količina za sitno iseckano eukaliptusovo lišće je: 10 grama, a za terpentinsko ulje najviše 10 kapi, jer veće količine nadražuju.

U istu svrhu može se upotrebiti i kiparisova esencija.
Napadi ugušljivog kašlja mogu se ublažiti ako se uzme jedan deo kiparisove esencije i četiri dela alkohola i od toga po jedna kašičica sipa u lonac s ključalom vodom radi udisanja pare i dezinfikovanja sobe.

Da se i industrija lekova služi istim sredstvima, može da posluži kao dokaz i najnoviji nemački balzam za veliki kašalj čiji je sastav naveden na omotaču. Zagrejanim ovim balzamom treba uveče četkicom namazati prsa, vrat i leđa bolesniku, ili zejtinom od majkine dušice, eukaliptusa, terpentinskim, „ćilibarskim“ (iz jelove smole) ili zejtinom od kiparisa.

Drugu vrstu lekova čine: bulka, salata, majkina dušica i božur.

Tags:, , , ,
Posted in: Disanje

Comments are closed.

shared on wplocker.com