By 19 Oktobra, 2012

Kupus u ishrani

KUPUS – Kupus je nezamenljiva namirnica i ima široku primenu kod nas. Preko leta upotrebljavamo kupus kao salatu, a zima ne može da se zamisli bez kiselog kupusa.

Vitamini i minerali u kupusu

Bogat je mineralnim sastojcima (kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor, bakar). Najnovija istraživanja pokazala su da se kupus po sadržaju vitamma C može meriti sa limunom i pomorandžom. Nisu zanemarijivi ni vitammi B1 i karotin (provitamin A).

Kupus kao lek

Sa kupusom se unose u organizam najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže orgamzma i za odbranu organizma od raznih bolesti, među kojima je nekad bila poznata bolest skorbut (danas potpuno iskorenjena). Kiseli kupus je odličan izvor vitamina C u zimskom periodu; on suzbija proces truljenja u crevima, pospešuje stolicu i izbacuje iz creva otrovne materije. Sokom od svežeg kupusa može se uspešno lečiti čir na želucu i zapaljenje debelog creva.

Taj sok ne sme da stoji u frižideru, već se uvek priprema neposredno pred upotrebu. Ne sme se ni zagrevati, jer tako gubi lekovita svojstva. Leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, hronični zatvor, jača imunitet, leči reumu i malokrvnost. U zelenim listovima kupusa nalaze se velike količine hlorofila koji utiče na povećanje količine hemoglobina u krvi. Tako je kupus i odlično sredstvo protiv anemije. Kupus ima i diuretičko dejstvo.

Tags:, , , , ,
Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com