By 18 Oktobra, 2012

Tikve u ishrani

TIKVE –  su još ređe zastupljene od bundeve i ne nalazi gotovo nikakvu primenu u našoj ishram. U nekim krajevima se tretira isključivo kao hrana za svinje. A to je prava šteta. Energetska vrednost tikve je mala, ali je zato sadržaj minerala i vitamina znatan.

Minerali i vitamini tikve

Najviše ima kalijuma, zatim fosfora, kalcijuma i gvožđa, i znatne količine mangana. Od vitamina najviše ima karotma, zatim vitamina C, vitamina grupe B (B1, B2, B6) i vitamina E.

Kako je zahvaljujući svom sastavu lako probavljiva (90% vode, 1,1% belančevina, 0,1 % masti, 5,5% ugljemh hidrata), tikva je idealna namirnica za osobe sa osetljivim želucem i crevima. Deluje umirujuće, a ujedno reguliše varenje. Treba istaći da se sve te hranljive i lekovite supstance nalaze u takvoj kombinaciji i u takvom odnosu da ih organizam lako usvaja i apsorbuje.

Lekovita svojstva tikve: izvrstan je diuretik. Preporučuje se osobama s reumatskim tegobama, upalom mokračnih puteva, upalom bubrega i žuči. Ima uticaja na smanjenje nivoa holesterola u krvi

Tags:, , ,
Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com