By 18 Oktobra, 2012

Bundeva u ishrani

BUNDEVA – Bundeva se retko koristi i nema široku primenu u Ijudskoj ishrani. Bundeva se jede kuvana ili pečena, a sirova se dodaje kao nadev u pitama i peče zajedno s testom. Šteta je što se premalo koristi za pripremanje džemova i pekmeza jer je vrlo ukusna i mirišljava poslastica. Za jelo je bundeva dobra tek kada je potpuno zrela, a meso joj dobije boju šargarepe od velike količine karotina (provitamina A).

Bundevine semenke veoma su zdrave i čine 10% od ukupne težine bundeve. One imaju veću hranljivu vrednost od mesnatog jestivog dela. Semenke se vrlo lako pripremaju. Treba ih oprati, osušiti i ostaviti na suvom i hladnom mestu. Ljusku oguliti neposredno pre upotrebe, ali paziti da ne skinemo sivozelenu pokožicu, jer se upravo u njoj nalaze hranljivi sastojci. Ako se semenke pre upotrebe malo zapeku, biće još ukusnije.

Ulje od bundeve, koje se dobija hladnim ceđenjem, lako se vari i veoma je korisno upotrebljeno u salatama. Kod nas se, na žalost, malo proizvodi i nije popularno zbog karakterističnog mirisa i ukusa koji mnogi ne podnose. Ulje od bundeve je najbogatije nezasićenim masnim kiselinama pa deluje preventivno protiv ateroskleroze, Olakšava tegobe prouzrokovane upalom debelog creva. Koliko samo dragocene sirovine za proizvodnju visokovrednog jestivog ulja ili propadne ili se neracionalno utroši na stočnu hranu!

Tags:, ,
Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com