By 18 Oktobra, 2012

Bostan u ishrani

BOSTAN (LUBENICE I DiNJE) – U toku toplih letnjih meseci ovo voće nam daje osveženje i snagu. Pošto u sebi sadrži velike količine tečnosti, ono ispira i čisti naš organizam, jedu se kao posebno aromatično i osvežavajuće voće, naročito u žarkim letnjim danima. Pored hranljivih sastojaka koje sadrži jestivi mesnati deo, treba imati u vidu da bostan ima i blagotvorno dejstvo na Ijudski organizam. Vrednost plodova dinje i lubenice ogleda se u vrlo povoljnom hemijskom sastavu, u odnosu na organizam, u zastupljenosti šećera, vitamina, mineralnih materija i značajnih količina vode.

Hemijski sastav lubenice

Lubenice sadrže najviše vode na koju otpada negde preko 90%. Sadržaj šećera je takođe značajan, a njih ima od 6-10%. Šećer čini 90% ukupne suve materije, i nalaze se u obliku glukoze, fruktoze i saharoze. Sorte koje prispevaju kasnije obično imaju više šećera. Osim šećera, mesnati deo ploda sadrži 0.5% celuloze, 0,8% hemiceluloze, 0,7% pektin- skih matenja. Sadržaj organskih kiselina, masti i belančevina dosta je nizak. U plodovima ima nešto vitamina i to vitamina C 5-7 mg, vitamina A I mg, vitamina B 1 0,05 mg, dok je sadržaj nekih mineralnih materija, posebno gvožđa, vrio značajan. Osim gvožđa, plodovi sadrže i soli kalijuma, kalcijuma, fosfora itd.

Hemijski sastav dinje

Dinje su veoma prijatnog i osvežavajućeg ukusa, a sadrže 90% vode, 6-12% šećera u obliku glukoze, fruktoze i saharoze, zatim 0,7-1,2% pektinskih materija, nešto vitami- na C, B1, B2, karotinoida, i vitamina B3. Plodovi sadrže i mineralne materije, i to soli kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

Lekovitost lubenica i dinja

Lubenice i dinje veoma povoljno deluju na zdravstveno stanje čoveka. Izvanredno osvežavaju i doprinose poboljšanju razmene materija. Lubenice podstiču lučenje mokraće i eliminaciju različitih štetnih produkata metabolizma. Naročito se preporučuju i koriste za lečenje bubrežnih i stomačnih oboljenja.

Tags:, , , , ,
Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com