By 17 Oktobra, 2012

Voćni sokovi u ishrani i uticaj na zdravlje

Dobro je napomenuti da uvek treba dati prednost svežem voću (i povrću), a ne sokovima isceđenim iz njih. Ali, to ni u kom slučaju ne znači da voćni sokovi nisu zdravi. Nipošto! Međutim, kako neke vrste voća sazrevaju samo u određenom periodu godine, a i zbog zimskih meseci kada se mogu naći samo pojedine vrste voća, uvažavamo i ceđene sokove od voća i povrća koji su tada prava poslastica i osveženje. Naravno, bilo bi suvišno reći da ne treba dodavati beli šećer ili vodu u takve sokove, jer se time obezvređuju. Te sokove ćete pripremati periodično ili sezonski, počev od prvog voća koje stiže s proleća pa negde do pozne jeseni kada nam grožđe poklanja svoje divne plodove.

Pripremite voće od kojeg želite da iscedite sok (jagoda, višnja, breskva, malma…). Dobro ga operite (voće mora biti potpuno zrelo i zdravo), izvadite koštice, odstramte peteljke i, ukoliko je voće krupno, isecite ga na sitnije delove, Tako pripremljeno voće propustite kroz sokovnik ili aparate za cedenje voća i povrća. Tečnost koju dobijete nalijte u dobro oprane plastične flaše, zatvorite originalnim poklopcem i zamrzmte. Nikada nemojte tim sokovima dodavati šećer ili konzervanse. Oni će se lepo održati i biće vam zadovoljstvo da ih pijete tokom zime.

Nema velike razlike između svežeg voća i soka isceđenog iz voća, jer je sok samo tečan ekstrat voća. Oni nisu previše koncentrisani, niti su prerađeni (ako im ništa ne dodajete). Postoji još jedna korist od sokova: budući prijatnog ukusa, gase nam žeđ i čine nas sitima, tako da sve manje osećamo potrebu za štetnim pićima, kakva su gazirana bezalkoholna pića, kafa, čaj, mleko i alkohol.

Mi vam preporučujemo da se naviknete na korišćenje svežih sokova, Oni su dobri i zdravi napici. Ali, upamtite, treba ih piti polako, dopuštajući da se po- mešaju sa pljuvačkom. Ako se prebrzo piju, mogu da poremete nivo šećera u krvi. I, naravno, pijte ih odmah nakon što ih iscedite.

Nastojte da voće postane namirnica koja će se iznositi na sto i predstavljati deo vašeg jelovnika.

Tags:, ,
Posted in: Voće

Comments are closed.

shared on wplocker.com