By 17 Oktobra, 2012

Paprika u ishrani

PAPRIKA – Kada bismo upitali prosečnog čoveka koji je najbogatiji prirodni izvor vitamina C, najverovatnije bi odgovorio – limun. Međutim, najbogatiji prirodni izvor vitamina C je plod šipka (800 mg). Svi mislimo da su limun i pomorandža najbogatiji izvori vitamina C, ali paprika ih dvostruko nadmašuje. Jedino lišće peršuna ima nešto više tog dragocenog vitamina, ali peršunovog lišća nikada ne možemo pojesti u tolikoj količini kao papriku. Osim vitamina C, paprika sadrži i dosta karotina (provitamin A), vitamine grupe B – B1, B2, i B3.

Ona je vrlo hranljiva namirnica, jer sadrži ugljene hidrate, belančevine i masti. Od mineralnih soli sadrži kalcijum, fosfor, gvožđe i kalijum. Upotrebljavajte samo slatke paprike, Ijuta paprika u prekomernoj količini može izazvati prejako lučenje želudačne kiseline, pa čak i zapaljenje bubrega. Papriku je najbolje koristiti u svežem, sirovom stanju, pošto se vitamini tada najbolje iskorišćavaju. Kuvanjem, pečenjem i prženjem sadržaj vitamina C znatno se smanjuje. Zamrzavanjem paprika ne gubi vitamin C, a hranIjiva vrednost se bitno ne menja, tako da se paprika može koristiti tokom cele godine.

Paprika ima i lekovita svojstva. Koristi osobama koje pate od ateroskleroze, jer njen sastojak citrin utiče na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima. Podstiče lučenje probavnih sokova te tako poboljšava varenje.

Mlevenu slatku papriku možete upotrebljavati i kao začin, ali Ijutu ni u kom slučaju, jer može doći do oštećenja i oboljenja želuca i drugih organa za varenje.

Tags:, , , ,
Posted in: Povrće

Comments are closed.

shared on wplocker.com