By 17 Oktobra, 2012

Avokado u ishrani

AVOKADO – je izvanredno tropsko voće. Može se naći u vidu duguljastih i oblih plodova, ali većina oblikom podseća na krušku s velikom košticom u sredini. Avokado je zreo kad se pritiskom paica voće lagano udubi. Ako je avokado premekan, njegovo ulje biće užeglo.

Avokado jednostavno uzdužno prepolovite. Uklonite košticu i izvadite meso kašikom. Ili, pak, avokado iz kojeg je izvađena koštica iseći na kriške i svaku posebno oguliti. Neko avokado jede bez dodataka, ili sa malo morske ili začinske soli. Uzeti malo salate uz avokado sasvim je prikladno Dobro je uvek imati pri ruci malo semenki uljarica (suricokret, bundeva). Ako avokado izmiksate sa malo ulja, dobićete odličan preliv za salatu. Ako avokado izgnječite ali ga ne upotrebite odmah, stavite preko toga njegovu košticu iii dodajte sok od limuna (da mešavina ne izgubi boju), pokrijte dobro i stavite u frižider, Da bi se isečeni avokado sačuvao, mora se zajedno sa košticom čvrsto zamotati u foliju i staviti u frižider.

Avokado je izvrsna hrana. Kombinuje se dobro sa skrobom, kao što su hleb i krompir, sa svim kuvanim ili sirovim povrćem, ali i sa voćem. Takođe se može upotrebiti na pečenom krompiru umesto kiselog mleka i maslaca.

Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama, kalcijumom, folnom kiselinom i vitaminom B3. Glas da goji neosnovan je jer je avokado prirodna mast na koju je Ijudski organizam biološki prilagođen i vari je s velikom la- koćom ako se pravilno kombinuje. Potpuno je neosnovana zabrinutost da avokado može povećati holesterol u telu. Holesterol o kojem bi trebalo voditi računa, i to s pravom, može se naći samo u životinjskim namirnicama, nikad u biijnom carstvu..

Upravo sada mnoge ugledne zdravstvene orgamzacije kao što su Nacionalm institut za zdravlje i Američka udruženja za bolesti srca uporno naglašavaju ogromnu važnost sniženja holesterola u čovekovoj ishrani radi smanjenja stope srčanih oboljenja.

Tags:, , , , ,
Posted in: Voće

Comments are closed.

shared on wplocker.com