By 16 Oktobra, 2012

Jagode u ishrani

JAGODA – U odnosu na ostale vrste jagodastog voća, sazreva najranije. Veoma je tražena zbog svojih sočnih, aromatičnih i osvežavajućih plodova, koji su zajedno sa trešnjama vesnici prvog prolećnog voća, Danas su plodovi jagode predmet sve većeg interesovanja, jer se zna mnogo više o njihovom značaju za zdravlje.

Lako je svarljiva, a od vitamina su zastupljeni: C, B i E, kao i šećer, organske kiseline, mineralne materije, pektini, tanini itd. Pored pomenutih elemenata i jedinjenja, jagode imaju i kalcijum, kalijum, fosfor i gvožđe.

Plodovi jagode su veoma bogati vitaminom C koga u 100 g plodova ima prosečno 100 mg, pri čemu bi valjalo naglasiti da je organizmu potrebno 30-50 mg.

Plodovi jagode predstavljaju veoma pogodan i značajan izvor zaštitnih materija, koje omogućavaju normalan i pravilan razvoj dece i odraslih, čuvaju njihovo zdravlje i utiču na brže i uspešnije izlečenje od nekih oboljenja.

Supstance prisutne u plodovima posebno su značajne za smanjenje povišenog nivoa holesterola u krvi. Pomažu u refaksaciji zamoremh mišića i utiču na isceljivanje rana. Blagotvorno deluju protiv reumatskih bolova. One stimulišu rad jetre i povoljno deluju na rad nervnog sistema i žlezda, jagoda je odlična za jačanje prirodnog imuniteta, Bogata je gvožđem, pa se preporučuje anemičnim osobama.

Tags:, , , , ,
Posted in: Voće

Comments are closed.

shared on wplocker.com