By 16 Oktobra, 2012

Agrumi u ishrani

Voće iz porodice agruma (pomorandža, grejpfrut i limun) izuzetno je rasprostranjeno tako da je teško zamisliti trpezu bez ovog divnog voća. Osim toga, mi volimo njegov ukus, što je veoma dobro pošto se na taj način obezbeđuje obilje vitamina C, kao i drugih hranljivih materija. Zitarice, hleb i hrana iz grupe belančevina smatraju se glavnim izvorom vitamina B1 (tiamina). Sta onda da kažemo o citrusnom voću? Da napravimo jedno poređenje: jedna pomorandža srednje veličine ima gotovo istu količinu vitamina B1 koliko i dva i po parčeta hleba od celog samlevenog zrna? ili, šta kažete za podatak da jedna pomorandža srednje veiičine ima istu količinu vitamina B1 kao i jedna i po šoIja kuvanog belog pasulja?

Sta je s mineralima? Ovo voće (citrusno) sadrži i minerale. Mnogi od njih nalaze se sa- mo u tragovima. Kalijum je najviše koncentrisan u ćelijama našeg tela. On je u tesnoj vezi sa kontrakcijom mišića i prenošenjem nervnih impulsa. S druge strane, u agrumima ima vrlo malo natrijuma. Nađen u velikim količinama u vanćelijskoj tečnosti, on igra važnu ulogu u održavanju pravilne ravnoteže vode u ćelijama i izvan njih. Pošto je sadržaj natrijuma u agrumima mali, mogu se obilno konstiti pri dijetama sa malo soli (poa bolesnika koji su primorani da se iz zdravstvenih razloga dijetalno hrane).

Mleko i mlečni proizvodi smatraju se izvrsnim izvorima kalcijuma (pojedini ih smatraju i jedinim izvorima kalcijuma), ali onima koji ne žele ove proizvode u svojoj ishrani saopštavamo dobre vesti. Upotrebom ovog voća, naročito pomorandže, možete zadovoljiti svoje potrebe u kalcijumu pod uslovom da ih koristite redovno i u većim količinama. Prirodna kiselost ovog voća obezbeđuje povoljne uslove za apsorpciju kalcijuma.

Gvožđe je sledeći važan sastojak citrusnog voća. Anemija, bolest prisutna kod nas, između ostalog javlja se i zbog nedostatka gvožđa. Ovaj problem ne nastaje zbog toga što u namirnicama nema dovoljno gvožđa, već zato što se ne apsorbuje dovoljna količina. Nedostatak gvožđa može da se javi i kod mlađih i kod starijih osoba. Eksperimenti pokazuju da je vitamin C potreban za optimalnu apsorpciju gvožđa. Uvrstimo u svoj jelovnik agrume, pa će prisutnost C vitamina pomoći da se otkloni problem nedostatka gvožda.

Pošto ovo voće ima svojstva deterdženta (čisti usta i zube), treba ga koristiti češće. Imajte na umu da pojesti jednu pomorandžu i popiti sok od jedne pomorandže nije isto. Kriške pomorandže sadrže hranljive materije i dragocena vlakna. Citrusno voće se obično ne kuva, niti mu se dodaje voda, pa ono ne gubi svoja dragocena svojstva. Međutim, ako se sok ostavi na sobnoj temperaturi nekoliko časova, dolazi do gubitka ukusa i C vitamina.

Tags:,
Posted in: Voće

Comments are closed.

shared on wplocker.com