By 15 Oktobra, 2012

Jagodasto voće u ishrani

Jagodasto voće iii kako sejoš naziva sitno voće, predstavlja izuzetno značajnu grupu voćnih plodova. Značaj plodova iz te grupe kojoj pripadaju jagoda, malina, kupina, ribizla, ogrozd i borovnica ogleda se u njihovom veoma povoljnom hemijskom sastavu. Naime, u većim količinama prisutne su biološki aktivne materije kao što su šećer, organske kiseline, mineraine materije, pektini, vitamini i druge materije koje vrlo blagotvorno deluju na čovekov organizam.

Pre svega trebalo bi naglasiti značajno prisustvo vitamina C u plodovima ovog voća, što je posebno važno za prolećnu ishranu kojoj inače nedostaju sveže voće i povrće.

Evo jednog karakterističnog primera koji to lepo ilustruje. Crna ribizla, na primer, u odnosu na limun i pomorandžu sadrži 4-8 puta više vitamina C, od jabuke 10-20 puta, od trešnje i višnje 20-30 puta, i od grožđa oko 100 puta više.

Veoma je važna činjenica da plodovi jagodastog voća sazrevaju u rano proleće kada, kao što smo kazali, nema drugog svežeg voća, pa u tom periodu predstavljaju bogat izvor hranljivih materija koje Često nedostaju u prosečnoj ishrani. Nedostatak vitamina C ispoljava se u vidu određenih simptoma kao što su: malaksalost, gubitak apetita, bezvoljnost, krvarenje iz desni, slabljenje odbrambemh snaga organizma, itd. S obzirom da čovekov organizam nije u stanju da stvori rezerve vitamina C, neophodno je, obezbediti njegovo svakodnevno unošenje.

JAGODE

MALINE

RIBIZLE

KUPINE I BOROVNICE

 

Tags:, , , , ,
Posted in: Voće

Comments are closed.

shared on wplocker.com