By 15 Oktobra, 2012

Groždje u ishrani

CROŽĐE – Spada u vrste voća koje se najbolje vare i iskorišćavaju. Bogato je kalcijumom, natrijumom, kalijumom, fosforom, sumporom, manganom, hiorom, aluminijumom, molibdenom, cinkom, magnezijumom, kobaltom, bakrom, borom i drugim elementima.

Pored toga što sadrži šećere (glukozu i fruktozu tj , grožđani i voćni šećer), sadrži i obilje vitamina, kao što su vitamin A, zatim vitamm C, vitamine B I, B2, B3. B6. i vitamin D. Sadrži takođe i enzime, aminokiseline, itd.

Šećeri iz grožđa odlaze neposredno u krv, lako se apsorbuju i prenose do ćelija koje ih koriste kao energetski materijal. Glukoza i fruktoza obezbeđuju neophodnu energiju za rad mišića, a posebno srčanog mišića. Grožđe nam daje energiju i obnavlja naš organizam, utiče povoljno na stomak i creva, stimuliše rad bubrega i jača piuća.

Grožđe treba jesti da bi se prečistili bubrezi, ili ako bolujemo od reumatizma i artritisa. Poželjno je u jesen, kada ima dosta grožđa, jedan dan u sedmici jesti samo ovo divno voće da bismo pročistili organizam od svih štetnih produkata metaboiizma.

Čist, neprevreli sok od grožđa zdrav je. napitak.

Tags:, , , ,
Posted in: Voće

Comments are closed.

shared on wplocker.com