By 14 Oktobra, 2012

Suvo voće u ishrani

SUVE ŠLJIVE – Plodovi suve šljive neobično se cene zbog svoje izvanredne hranljive vrednosti koju su potvrdila mnogobrojna ispitivanja. Pošto sadrže velike količine šećera u obliku glukoze, fruktoze, saharoze i ksiloze, suve šljive predstavljaju značajan izvor bioenergetskog materijala, koji vrlo brzo zadovoljava energetske potrebe organizma.

Pored toga, veoma su bogate mineralnim materijama, a naročito kalijumom, što povoljno utiče na snižavanje krvnog pritiska. Suve šljive sadrže i veće količine gvožđa koga, prema hermjskim analizama, ima kao i u nesamlevenoj pšenici ili u ovsenom brašnu.

Veoma prijaju starijim osobama koje imaju problema sa varenjem. Trebalo bi takođe napomenuti da vitamini i fermenti iz plodova suve šljive imaju značajnu ulogu u zaštiti od arteroskleroze i ifarkta.

SUVA SMOKVA – Suve smokve su isto kao i suve šljive veoma bogat izvor šećera, a u plodovima su prisutne i belančevine, mineralne materije, vitammi i ostali korisni sastojci Brzo nadoknađuju utrošenu energiju, jačaju odbrambene moći orgamzma, izvanredno utiču na varenje delujući kao prirodno laksativno sredstvo (brže pražnjenje crevnog sadržaja), a predstavljaju efikasno sredstvo i u lečenju zapaljenja grla i plućnih bolesti.

SUVO GROŽĐE –  je odličan bioenergetski materijal iz koga se sagorevanjem brzo oslobađa potrebna energija. Šećeri koje ono sadrži vrlo se lako apsorbuju i prenose do ćelija Glukoza i fruktoza dobro deluju na rad mišića, a posebno srčanog mišića. Suvo grožđe naročito se preporučuje anemičnim osobama, jer utiče na povećanje sadržaja hemoglobina i broja eritrocita. Hranfjivu vrednost suvoga grožđa potvrđuje i sadržaj mineralnih matenja, fermenata i vitamina koji imaju katalizatorsku i zaštitnu ulogu, što je od posebnog značaja za decu, bolesne, trudnice i starije osobe.

Pored spomenutih sušenih voćnih plodova, spomenimo i suve urme, suve kajsije, suve jabuke i kruške i sušeno južno voće koje takođe treba da nađe mesta u našoj ishrani. Prilikom kupovine sušemh voćmh plodova trebalo bi imati na umu da takvi plodovi moraju imati prijatan ukus, odgovarajuću boju i aromu Obratite pažnju da plodove nije zahvatila plesan ili da nisu zagađeni nečistoćama.

Predlažemo vam nekoliko karakterističnih najzdravijth i najboijih voćnih vrsta. Ovom prilikom nisu obuhvaćene sve vrste voća jer bi tada lista bila predugačka.

Tags:, , , ,
Posted in: Voće

Comments are closed.

shared on wplocker.com