By 14 Oktobra, 2012

Banane u ishrani

BANANA – Osim toga što predstavlja dobru hranu za bebe i decu, odlična je i za starije. Njen sastav odlikuje se sadržajem različitih mineralnih soli i to u količinama kojima se mogu zadovoljiti dnevne potrebe Ijudskog orgamzma. Na primer, 1 kg banana sadrži 1 g kalcijuma, a čoveku je potrebno 1,5 g na dan. Banana sadrži i fluor, koji je danas poznat kao osnovno sredstvo protiv karijesa. Spoj kalcijuma i fluora čim bananu jednim od najboljih prirodni zaštitnika zuba.

Ona se odlikuje i bogatim sadržajem fosfora, magnezijuma, vitamtna C, Bl, B2 A, D i vitammom E. Osim toga banana sadrži supstance koje blagotvorno deluju na nervni sistem. Vitamin B 12 je naročito važan za vegetarijance koji ne koriste proizvode životinjskog porekla (a on se upravo nalazi u banani).

Mnogi će se pitati da li je banana zaista zdravo voće, jer se bere u zelenom stanju, a onda uz pomoć gasa veštački dozreva. Pošto banane na drvetu ne bivaju zatrovane, jer nemaju štetočina, sve što se kasmje radi ostaje na Ijusci.

Tags:, , , ,
Posted in: Voće

Comments are closed.

shared on wplocker.com