By 12 Oktobra, 2012

Značaj vode za organizam čoveka

Voda je jedan od najbitnijih sastojaka za zdravlje čoveka. Ona je organizmu neophodna da bi funkcionisao i da bi se odupro bolestima. Treba je obilno koristiti jer povoljno utiče na naše zdravlje. Upotrebljava se za piće i za održavanje opšte i lične higijene.

Tokom kupanja, preko kože se iz tela izlučuje nečistoća. Ako se zanemari ovaj vid održavanja higijene, naše pore kojih na telu ima puno, bivaju zapušene, a neodstranjena prljavština opteretiće ostale organe za izlučivanje. Posle kupanja nastaju pozitivne promene: krv otiče prema površmi tela te se postiže lakša i pravilnija cirkulacija. Mišići postaju gipki, a razum bistriji. Kupanje smirujuće deluje i na živce. Ono potpomaže rad creva, želuca i jetre, i olakšava varenje. Ne treba zanemariti ni održavanje lične higijene. Rublje treba da bude čisto jer upija izlučevine iz kožnih pora, i ako se redovno ne pere i ne menja, izlučena nečistoća se ponovo vraća na kožu.

Vodu obilato treba koristiti i kao napitak između obroka.
Naša krv se sastoji od 90% vode a naše telo podseća na mašinu koja funkcioniše na principu korišćenja vode. Ako je ne pijemo u dovoljmm količinama, urin će nam biti žut i imati neugodan miris. U normalnim okolnostima, on je bez boje i bez mirisa. Da bismo to postigli, u organizam treba uneti oko dva litra vode dnevno, ne računajući ostale tečnosti (čaj, sok i drugo). Ako do sada niste imali ovu naviku, počnite sa jedom litrom vode dnevno tokom prve sedmice.

Moramo biti sigurni da je voda koju pijemo čista i zdrava. Po potrebi, vodu valja prethodno prokuvati. Količina vode koju ćemo popiti u toku dana, u velikoj meri zavisi od vrste hrane koju smo toga dana pojeli, i uopšte od našeg načina ishrane. Ako se naša ishrana mahom sastoji od prerađene hrane koja u sebi ne sadrži puno tečnosti, prirodno je da ćemo trošiti više od dva litra vode dnevno. Ako volimo slanu, Ijutu, kiselu, masnu i veoma začinjenu hranu, takođe ćemo piti dosta vode, jer takva hrana iziskuje puno tečnosti.

S druge strane, hrana koja u sebi sadrži puno tečnosti (voće i povrće u svežem stanju) ne zahteva toliko vode koliko kuvana i preradena hrana, jer je već njenim unošenjem telo snabdeveno odredenom količinom tečnosti. U svakom slučaju, nemojte u toku dana piti manje od jednog litra čiste vode, a poželjno je popiti i više. Trudite se da sveže i presne namirnice u vidu voćnih salata i salata od povrća, kao i u vidu prirodnih sokova postanu deo vaše svakodnevne ishrane.

KORIŠĆENJE VODE
Vodu ne treba piti u toku obroka jer usporava varenje, a ne treba je piti ni odmah posle jela. Dva sata nakon obroka je vreme kada možemo piti vodu, i to koliko želimo sve do narednog obroka. Ni u kom slučaju ne smemo piti hladnu vodu za vreme obroka, jer uzeta istovremeno sa hranom negativno utiče na lučenje pljuvačnih žlezda. Ukoliko je voda hladnija, utoliko je štetnija za želudac. Voda će zaustaviti varenje hrane sve dok telo ne obezbedi želucu dovoljnu toplotu, neophodnu da ponovo nastavi svoj posao. Jedimo polako i dozvolimo da se hrana izmeša sa pljuvačkom. Voda uzeta za vreme obroka smanjuje lučenje sokova i razblažuje želudačnu kiselinu potrebnu za varenje.

Voda je i te kako potrebna našem telu, ali jedino ako se unosi na pravilan način. Telo će nam onda biti zahvalno što tako brinemo o njemu. Količinu vode od dva litra dnevno treba pravilno i ravnomerno rasporediti na ceo dan, a u večernjim satima ne treba je uzimati da bismo mogli dobro i mirno da spavamo. U suprotnom, celu noć ćemo ići do toaleta. Čaj, sok ili mleko i mnogi drugi napici nisu isto što i voda, Oni moraju da se vare. Pijmo vodu u onoj količini koja je potrebna našem telu i videćemo divne rezultate.

LEKOVITA SVOJSTVA VODE
Ako ste uganuli nogu, odmah je stavite u hladnu vodu (ali samo u prvih 24 h. Nakon toga stavljati tople obloge). To će sprečiti oticanje i olakšati bol.

Ako se opečete, povređeni deo odmah potopite u hladnu vodu. (To je narodno verovanje.) Hladna voda sprečava jak bol, zaustavlja razaranje tkiva i ubrzava oporavak (ali, naravno, u težim slučajevima odmah idite lekaru).

Topla kupka za noge izvanredno je sredstvo za otklanjanje glavobolje, jer širi krvne sudove u nogama i tako normalizuje krvni pritisak.

Tuširanje mlakom vodom pomoći će vam ako imate visoku temperaturu.
Kada se neko iz vaše porodice razboli ili ima visoku temperaturu, možete mu pomoći stavljanjem obloga na kožu. Bolesna osoba će se osetiti bolje, jer će na taj način polako doći do hlađenja. Ovo je jednostavan način za skidanje temperature.

ŠTA SE DEŠAVA KADA NE UNOSIMO DOVOLJNU KOLIČINU VODE U ORGANIZAM?
Dolazi do gubljenja apetita, glavobolje, smetnji pri varenju, smanjuje se koncentracija, uočIjiva je nervoza. Voda je potrebna za rad zglobova i deluje kao jastuče koje štiti telo od povreda nastalih kao posledica udara. Voda ublažava međusobni dodir unutrašnjih organa. Voda hrani, umiva i krepi orgamzam. Unošenje vode u orgamzam u dovoljnim količinama doprinosi sprečavanju razvoja crevnih bakterija i smanjuje mogućnost pojave procesa truIjenja u crevima. Neka nas saznanje o izuzetnoj korisnosti vode podstakne da je što pravilnije, raznovrsnije i obilnije koristimo.

Tags:, , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com