By 12 Oktobra, 2012

Značaj sunčeve svetlosti za zdravlje

Sunce je osnovni izvor toplote na našoj planeti. Ono je neophodno za život i zdravlje. Sunčeva svetlost utiče na stvaranje vitamina D u našoj koži, omogućujući nam da iskoristimo kalcijum neophodan u izgradnji kostiju i zuba. Oprezno se izlažite suncu na ročito ako ste svetlog tena. Zbog stanjenog sloja ozona i ozonskih rupa sunce može veoma da naškodi, od opekotina do raka kože. Ne dozvolite da vam koža izgori. Na osnovu medicinskih istraživanja dokazano je da Ijudi koji žive u oblastima gde je nebo prekriveno oblacima (Nova Engleska, Island i dr.) pate u mnogo većem procentu od karijesa nego oni koji žive u tropskim predelima gde sunce sija više sati u toku dana (Teksas, Novi Meksiko, Kalifornija). Sunčeva svetlost utiče i na povećanu aktivnost jetre. Toplotni sunčevi zraci prodiru duboko u telo, pospešujući rad krvotoka i aktivnost mišićnog sistema.

Sunce svuda oko nas ubija bakterije i tako čuva naše zdravlje. Prašina koja se u bolesničkim sobama nalazi ispod kreveta i u mračnim uglovima sadrži puno bakterija koje su uzročmci raznih oboljenja. Međutim, u prašini blizu prozora ili na prozorskoj dasci gde dopiru sunčevi zraci mnogo ih je manje.

Šta iz ovoga možemo zaključiti?

Da obična dnevna svetlost, čak i kada je oblačan zimski dan, ubija baktenje. Ako imate neko veliko drvo ili rastinje ispred prozora koje ne dopušta prodiranje dnevne svetlosti u vašu kuću, posecite ga: zdravlje je najvažnije. Ne samo što sunčeva svetlost ubija bakterije koje žive svuda oko nas već ona i povećava broj belih krvnih zrnaca koje organizam stvara da bi se borio i zaštitio od tih mikroorganizama koji prete da prodru u njega. Da bismo btli zdravi, trebalo bi da se izlažemo suncu, ali moramo imati u vidu izvesne mere predostrožnosti. Bolje je manje biti izložen suncu i od toga imati koristi, nego se preterano izlagati dejstvu sunčevih zraka rizikujući da ono štetno deluju na naš organizam. Vreme između deset i dvanaest sati ujutru je period kada u zimskom vremenu možemo izaći u šetnju. Leti je najbolje rano ustati i šetati do devet sati ujutru, pre nego što sunce počne jako da greje. Koje posledice možemo osetiti ako svoje telo previše izlažemo suncu u letnjem periodu? Pre svega, stvaraju se opekotine koje su veoma neugodne, a isto tako stvara se i idealna podloga za nastajanje raka kože.

Da nema sunca, sve oko nas bilo bi u sivim i crnim nijansama. Međutim, na suncu sve oživljava, ističući lepotu boja.

Tags:, ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com