By 11 Oktobra, 2012

Smrdljiva kopriva kao lek

 Ova trava sprema se na ovaj način: uzimaju se dve kašike i potope u 300 350 grama vode. To se kuva 20—30 minuta dok se ne ukuva do polovine — na jednu šolju. Zatim se procedi i pije toplo, mlako, bez šećera — na prazan stomak i pre spavanja, dakle dva puta dnevno. Sprema se uvek svež čaj. Ako se ukus ne podnosi, može se dodati komadić limuna u šolju.

„Ova je biljka slabog mirisa. U njoj ima smolaste materije. Upotrebljava se, naročito u Nemačkoj, protiv katara pluća. Ona ulazi u sastav Blankenhajmerovog čaja, koji u Nemačkoj prostiji svet prilično troši i daje se protiv jektike, no nema nikakva osobita delovanja, već pomaže iskašljavanje kao i dobričica i drugo srodno bilje“. Pokojni dr Kovjanić iz Vrnjaca toplo je preporučivao smešu ove biljke s rastavićem, i ja sam je mnogobrojnim bolesnicima preporučivao i čuo samo pohvale o njenom delovanju. Reč je o svim vrstama bronhitisa i plućnih katara, izuzev tuberkuloze, pa i tu je umesno upotrebiti rastavić. Lečenje rastavićem poslednjih godina postalo je veoma popularno; blagodareći našim uputstvima svuda ga beru i traže.

Smrdljiva kopriva ima stablo uspravno, 1 — 10 decimetara visoko, granato, s mnogim kolenima, a iznutra je šuplje, pokriveno gustim i kratkim maljama. Lišće je lancetasto, jako je maljavo, cveće u pazuhu kolena obično je belo-žuto, s izuzetkom ružičasto. Pripada usnaticama. Jednogodišnja je biljka. Cveta u julu i avgustu. Raste po kamenjaru, pod žbunjem i u šumama.

Tags:,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com