By 10 Oktobra, 2012

Gavez kao lek

Gavez crni, volovski jezik, crni koren, pljušč. Upotrebljava se njegovo cveće i lišće za spravljanje čaja: po 10 grama biljke na litar vode. Izaziva znojenje i jače mokrenje i blago deluje na prsa, na bronhije i kašalj.

Primedba — Ne sme da se sprema u gvozdenom posuđu, jer od toga dobija loš ukus.

Gavez raste pored potoka i na vlažnim mestima. Smatrao se odvajkada kao lekovita biljka. Cela biljka može biti kuvana u vodi ili u vinu, ili od njegovog lišća i cveća može biti spremljen sirup, u kom slučaju se daje mala vinska čaša do šolje od čaja 2—3 puta dnevno posle jela.

U Americi se upotrebljava njegov koren. Kafena kašičica isitnjenog korena preliva se šoljom ključale vode i ostavlja da kisne pola sata. Kad okisne, pije se punim gutljajima 12 šolje dnevno.

Koren mu je spolja crn, iznutra beličast. debeo, mesnat i razgranat. Stablo je uspravno, do 1 metra visine, razgranato, naročito u gornjem delu, dlakavo, grubo i šuplje. Lišće je dosta krupno, rapavo, dlakavo, donje je na drške nasađeno i duguljasto, a gornje je uzano, zaoštreno, bez drške i slazi niz stablo. Cvetovi su ljubičasti ili ružičasti, u povijenim cvastima, u pazuhu gornjih listova. Cveta od maja do juna, a u višim predelima i kasnije. Raste kraj potoka, reka, na adama i na vlažnim livadama. Ima ga najviše u nizijama, ali nije redak ni u brdskim krajevima.

Tags:, , ,
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com