By 10 Oktobra, 2012

Crveni kupus kao lek za bronhitis

Sok od ove vrste kupusa sa šećerom daje sirup koji vrlo dobro, blago deluje na pluća.  Voda od kuvanog kupusa može se popiti zašećerena kao čaj.

Ovde ćemo navesti ukratko šta je kazao dr S. Petrović: „Kupus ima u sebi više kreča nego ijedna vrsta biljne hrane, pa je čudo što nije upotrebljen u bolestima koje se odlikuju nedostatkom kreča. U rasolu od kupusa ima dosta mlečne kiseline, a i fosfornog kreča, rastvorenog u toj kiselini. Po tome bi rasb mogao zameniti sirup ili vino od mlečno-fosfornog kreča, koji se u apotekama skupo prodaje.“ Razume se da takav rasb ne sme biti slan (primedba pisca).
Sve ovo što je rečeno o kupusu odnosi se samo na sok od kupusa.

Što se tiče samog zelja —lišća kupusa itd. kao hrane i njegove primene — to je naročita glava, tj. drugi razgovor. Uzgred da napomenemo da se kuvani kupus. sladak ili kiseo, teško vari u stomaku. Sladak presan ili kiseo nekuvan bolje se vari u stomaku nego sladak kuvan ili kiseo kuvan. Prvi se vari za 2 časa, a drugi za 4 časa. Kažu da ljudi koji pate od glavobolje ne treba da jedu nikako kuvan sladak kupus, jer im se glavobolja ponav- lja. Tako isto ni oni koji imaju uopšte slab stomak.

Tags:
Posted in: Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com