By 9 Oktobra, 2012

Kopitnjak kao lek

KOPITNJAK – Kod bolesnika koji imaju pune grudi šlajma, što biva ne tako retko kod dece i jačih ljudi, i gde treba da se postigne čišćenje pluća od šlajma, čak i povraćanjem, preporučuje se kopitnjak.

Treba upotrebljavati uvek svežu biljku ili skoro ubranu, jer se ona brzo menja. Doze za čaj su: 7—8 listića na šolju vruće vode. Ili prah od korena, takođe u vrućoj vodi, u količini 1—2 grama na šolju. Međutim, alkoholni rasb ne izaziva povraćanje i deluje kao dobar lek za izbacivanje šlajma u dozi od 2 do 4 grama dnevno.

Kopitnjak spada u grupu lekova koji izazivaju znojenje, a i među sredstva za povraćanje, što se može primeniti kod obolele dece.

U tom slučaju recept bi bio ovakav:
Pet grama isušenog korena od kopitnjaka preliti šoljom vruće vode, kad se ohladi procediti i tečnost davati kašikama, jednu za drugom, do dejstva.

Kopitnjak je niska biljka, s dugovečnim puzećim korenom, ima kratko stablo, i na stablu obično dva lista s dugačkom drškom. Listovi imaju oblik srca ili bubrega, 2— 6 centimetara širine. Među njima izbija jedan jedini cvet, s kržljavom drškom. Cela biljka miriše jako i prijatno. Raste po šumama i žbunju. Cveta u aprilu i maju.

Tags:,
Posted in: Disanje, Lekovito bilje

Comments are closed.

shared on wplocker.com